Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt edd, ha hideg van odakint! 7+1 melegítő étel, amit ne hagyj ki!

default user icon
MME
A hétvégére akár mínusz 20 fokig is lehűlhet a levegő, ezért mindenkinek jobban figyelnie kell az egészségére. A rendkívüli hideg megviselheti a szívünket, amit érdemes melegítő ételekkel óvni!
1. Forró csoki

Tejben, vagy mandulatejben oldj fel minél magasabb kakaótartalmú kakaóport és idd meg melegen. (Ha nem diétázol, a tejszínhabot ne hagyd le a tetejéről!) A kakaóban lévő flavonoidok jótékonyan hatnak a szívre, az érrendszerre – márpedig a szívednek extra munkája van ilyen cudar hideg időben, ezért muszáj kényeztetned!

2. Bableves

Bármilyen meleg leves jól esik ebben a zimankóban, de a bableves különösen fontos: vas- és réztartalma hatására izmaink még több oxigénhez jutnak, ezáltal erősebbé válik az immunrendszerünk. Egy tányér bablevessel fehérjét, rostot és jó minőségű zsírt vihetsz a szervezetedbe.

3. Fokhagyma, hagyma

A fokhagymát természetes antibiotikumnak is hívják fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása miatt. Kend meg vele a pirítóst, vagy húsok mellé süss fokhagymát is, mert a hideg időben meggátolja a baktérium működését, terjedését. Megfázáskor pedig tisztítja a légutakat, fertőtleníti a bélrendszert.

4. Gyömbér

Érdemes legyőzni a gyömbér iránti ellenszenvünket, mert a gyömbérnek extra hőtermelő hatása van: gyorsítja a vérkeringést, ezért a vérellátás javul, ahogy az anyagcsere is. Fertőtlenítő hatása miatt torokfájásra a gyömbértea kitűnő választás!

5. Melegítő fűszerek

Léteznek az úgynevezett melegítő fűszerek, amelyek felpezsdítik a vérkeringést, ezáltal csökkentik a szervezet hidegérzetét. Ilyen fűszer a fahéj, az ánizs, a csillagánizs, a kardamom, a curry, a csili, a pirospaprika, a szegfűszeg, a szerecsendió, a feketebors vagy a kurkuma.

6. Kelbimbó

Rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt érdemes hideg időben sok-sok kelbimbót fogyasztani. Emellett a magas rosttartalma is fontos, valamint a benne lévő fitotápanyag, amelynek rákmegelőző hatása ismert.

7. Édesburgonya

Az édesburgonya ugyan nem olcsó, de rendkívül egészséges. C-vitamin tartalma mellett kalciium- és vastartalma is fontos, amelynek köszönhetően felpezsdíti a vérkeringésünket. Rosttartalma pedig segíti az emésztést: igazi téli finomság, amit érdemes minél többször fogyasztani.

7+1. Vörös húsok

A marhából készült étel zsírtartalma harmadannyi, mint ha hagyományosan tartott társaiból ennénk ugyanazt, ahogy kalóriatartalma is jelentősen alacsonyabb. Amiből azonban több jut a szervezetünkbe, az az Omega-3 zsírsav, ami sokat segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hideg időben pedig segíti a szervezetünket, hogy könnyebben alkalmazkodjon a cudar időjáráshoz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss