A chia magnak lényegében nincs íze, így a smoothie-tól a levesig, a kenyértől a kalácsig, a joghurttól a müzliig szinte mindenféle ételt dúsíthat, és salátára, szendvicsre is szórható.
Áztasd be!
A fekete vagy fehér magocskák folyadékkal érintkezve képesek a térfogatuk tízszeresére duzzadni, és kocsonyás állagú zselét képeznek, amely hosszú időre eltelít. 1 ek chia maghoz 6 ek vizet vagy tejet adj, majd miután megszívta magát, keverd joghurtba, pudingokba, smoothie-kba.
Készíthetsz nagyobb mennyiséget is: fél csészényi chia magot önts le 3 csészényi folyadékkal, keverd össze, és hagyd állni legalább 10 percig. Hűtőszekrényben 1-3 hétig is eltarthatod.
CHIA PUDING RECEPT >>>
Törd össze vagy őröld meg!
Bőséges folyadékbevitel mellett a szervezetünk mindenféle előkészítés nélkül is meg tudja emészteni a magokat, de ha nem szeretnéd rágcsálni őket, törd össze mozsárban vagy őröld meg házi gabonamalomban, esetleg gondosan megtisztított elektromos kávédarálóban, mielőtt pl. müzlibe vagy smoothie-ba teszed. Mielőbb használd fel, mert a megőrölt chia mag gyorsan avasodik.
smoothie receptek >>>
Ne főzd meg!
Nyersen fogyaszd, mert hőkezelés hatására károsodnak a benne található létfontosságú anyagok. Legjobb, ha a magokat fogyasztás előtt egyszerűen az ételre vagy italra szórod.
Pirítsd meg!
Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, szórj bele chia magot, zsiradék hozzáadása nélkül pirítsd meg kb. 3 perc alatt, majd hagyd teljesen kihűlni. Jól zárható csavaros üvegben több hónapig tárolhatod. Feldobja a krémleveseket, salátákat.
Helyettesíts vele állati eredetű hozzávalókat!
- 1 db tojás kiváltásához 1 ek chia magot keverj össze 3 ek vízzel, hagyd megduzzadni, majd add pl. süteménytésztához, tojáshelyettesítőnek.
- Chia magból készített zselével felerészben helyettesítheted a vajat. Az ezzel sütött tészták ráadásul tovább frissen maradnak a chia magban található antioxidánsoknak köszönhetően.
- Nori lapból és chiamag-zseléből vegán kaviárt készíthetsz.