Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a hibát ne kövesd el, ha fokhagymával főzöl

default user icon
MME
Kevés olyan étel létezik a magyar konyhában, amibe ne kerülne fokhagyma. Ennek a csodás alapanyagnak a használata viszont korántsem annyira egyszerű, mint gondolnánk, ugyanis helytelen felhasználásával számos problémát okozhatunk az ételnek. Most a fokhagymahasználat talán egyik legfontosabb veszélyét áruljuk el. Figyeljetek rá, hiszen haza is vághatja az ebédeteket ez a baki.

A fokhagyma helytelen felhasználása egy konyhai eszközhöz köthető, ami szinte minden háztartásban megtalálható, és előszeretettel használjuk is. Pedig nem kéne. Aki még nem találta ki, hogy pontosan miről is van szó, azoknak most eláruljuk. Ez bizony a fokhagymanyomó. Sokan abban a hitben élnek, hogy ha a fokhagymát pépes formában adjuk hozzá a készülő ételhez, akkor az összepréselt állagának köszönhetően egyenletesen eloszlik, így kölcsönözve kellemes ízt a fogásunknak. Nos, a The Daily Meal szakértőkre hivatkozva ennek pont az ellenkezőjét állítja, majd el is árulja, miért ne használjunk fokhagymaprést. 

A fokhagyma aprításához – miután megpucoltuk és levágtuk a gerezdek szélét – használjunk egy éles kést, amivel a lehető legapróbb darabokra vágjuk, előre-hátra irányuló mozdulatokkal. Az aprítást követően érdemes pár percet levegőn hagyni egy kicsit a fokhagymát, hiszen ilyenkor oxidálódnak a benne található allicin és más szulfidvegyületek. Így kaphatják meg ételeink azt az aromát, amit eredetileg a fokhagymától várunk.

Ellenben ha fokhagymanyomót használunk, akkor szinte biztos, hogy a kelleténél intenzívebb lesz az íz, hiszen a préselés pillanatában felszabadítjuk az illatanyagokat és a fokhagyma jellegzetes aromájáért felelős összetevőket, ráadásul könnyebben meg is ég a zsiradékon, mintha késsel aprítottuk volna. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss