Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a 6 dolgot soha ne öntsd a lefolyóba!

Mérgelődtél már az eldugult mosogató miatt? Lehet, hogy te magad okoztad a bajt, mert könnyelműen mindenfélét beleöntöttél!

 Aki ételt-italt készít a konyhában, az elkerülhetetlenül hulladékot is termel, amitől meg kell szabadulni. A mosogatóba azonban nem kerülhet:

1. Kávézacc

Ne hidd, hogy elég vizet engedni rá! Ha eltűnik is a lefolyóban, megrekedhet a szifonban, ahol megduzzadva dugót képez. Vedd a fáradságot, és akár presszógéped van, akár filteres főződ, a szemetesbe dobd ki a zaccot, vagy hasznosítsd környezetbarát módon.

2. Sütőolaj és zsír

A mosogatóba kiöntött fáradt sütőzsiradék a csövek falára tapad, lehűlve megkeményedik, és magához vonzza az ételmaradékokat. Így nemcsak dugulást okoz, hanem bűzt is áraszt, a csatornahálózatból kikerülve pedig károsítja a természetes vizek élővilágát. Hagyd a zsírt a serpenyőben vagy a tepsiben kihűlni, és törölgesd ki konyhai papírtörlővel. A fáradt sütőolajat országszerte leadhatod a kijelölt Mol-kutakon, lakossági hulladékudvarokban, önkormányzati és környezetvédő akciók keretében, valamint a Biofilter Zrt. telephelyein. (A gyűjtőpontokról a weben tájékozódhatsz, pl. itt http://biofilter.hu/lakossagi-begyujtes/.) A begyűjtött sütőzsiradékot hazai biodízel üzemek hasznosítják.

3. Liszt

Tésztagyúrás és -nyújtás után ne a mosogatóba ütögesd le a kezeden és a gyúródeszkán maradt lisztet, hanem rázd, illetve seperd le, és dobd ki a szemetesbe, mert vízzel érintkezve csirizes lesz, és a csövekre ragadva dugulást okozhat.

4. Rizs

Sok kicsi sokra megy: a főtt rizsszemek megszívják magukat vízzel, és megdagadva könnyen eltömítik a szifont. Érdemes szűrőt tenni a lefolyóra, ami felfogja a rizs leszűrésekor a mosogatóba pottyanó rizsszemeket, a maradék főtt rizst pedig a szemetesbe kell tenni.

5. Ragadós termékcímke

Távolítsd el az almáról, banánról, citromról vagy narancsról a kis matricákat, mert ha a nem vízoldékony anyagból gyártott címkék mosáskor félúton megtapadnak a csövek falán, akkor torlaszt képezhetnek a lefolyóban.

6. Gyógyszer

Ne öntsd a mosogatóba a megmaradt köhögés elleni szirupot, és ne dobd bele az elgurult tablettát sem! Esetükben ugyan nem fenyeget a dugulás veszélye, viszont a gyógyszerek mérgező vegyületeket tartalmaznak, és szennyezik a környezetet, ha a talajvízbe kerülnek. Vidd el a megmaradt és lejárt gyógyszereket a legközelebbi patikába, és add le vagy helyezd el az ott kihelyezett gyűjtődobozban, konténerben!

 5 SZUPER KONYHAI TRÜKK, AMIT TE IS KI AKARSZ PRÓBÁLNI! >>> 

7 HASZNOS TIPP, AMIVEL IDŐT SPÓROLHATSZ A KONYHÁBAN! >>> 

7 HÉTKÖZNAPI TÁRGY, AMIT EDDIG BIZTOS, HOGY ROSSZUL HASZNÁLTÁL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss