Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért tűnnek el villámgyorsan az árstopos termékek a boltok polcairól

default user icon
MME
Egy tavaly év végén megjelent kormányrendelet értelmében szigorúbb árstopszabályozásra kell felkészülniük a kereskedőknek, hogy ezzel ellensúlyozzák a gyakori készlethiányt. Ennek ellenére több szupermarket is arra készül, hogy fenntartják a mennyiségi korlátozásokat - írja a Világgazdaság.

Az új kormányrendelet értelmében a kereskedőknek esetenként dupla annyi mennyiséget kell készleten tartaniuk a hatósági áras termékekből, mint az árstop bevezetése előtt. Azok, akik rosszúl mérik fel, hogy az adott hatósági áras termékből mennyit vesznek a vásárlók, majd ennek következtében nem lesz megoldott az utánpótlás, azok boltok komoly bírságra számíthatnak. 

Igaz, a vásárlók a szigorítások után arra számítanak, hogy többé nem találkoznak üres polcokkal és nem fogják pillanatok alatt elkapkodni az orruk elől például az árstopos UHT-tejeket vagy a kristálycukrot, de a szigorítás ellenére a Tesco és a Lidl is a mennyiségi korlátozások fenntartására készül.

Világgazdaság annak is utána járt, hogy mi állhat annak hátterében, hogy az árstopos árucikkekből, közülük is leginkább a tejből és a kristálycukorból gyakran egyet sem találni a bevásárlások során. Úgy tudni, hogy a szupermarketeknél is napi korlátozás van érvényben.

Ez annyit jelent, hogy meg van szabva, hogy egy nap mennyit rakhatnak ki az árstopos termékekből. Ha ez a mennyiség kevésnek bizonyul és már a nap elején elfogy, akkor sem tölthetik újra a polcokat, csak másnap reggel. Ezért érdemes a reggeli, délelőtti órákban elintézni a vásárlást. A kabinet egyébként továbbra is kitart a befagyasztott árak április 30-ig való fenntartása mellett.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss