Te is kiakadsz a sáfrány árán? Ezért kerül olyan sokba a világ legdrágább fűszere

default user icon
MME
A sáfrányt az ókor óta használják az ételek ízesítésére, emellett színezésre, ruhafestésre is, ráadásul számos egészségügyi előnye van a rendszeres fogyasztásának. Ez a világ egyik legdrágább fűszere, utánajártunk, miért.

Már az ókori görögök és rómaiak is használták a sáfrányt az ételek ízesítésére, színezésre, gyógyításra, sőt parfümként is. Az aranyszínű, illatos és különleges ízű fűszer elsődleges termőhelye Irán, mert a növény kedveli a száraz éghajlatot. De a Közel-Kelet más részein és Európában is számos sáfránytermesztő hely található. Az aranyfűszer elengedhetetlen összetevője néhány különleges fogásnak, például a francia bouillabaisse-nek és a spanyol paellának, sőt, tésztaételeket, rizottókat is ízesítenek vele. De miért kerül olyan sokba? Itt a válasz!  

 

Kézzel kell betakarítani a virágokat

A sáfrány magas ára a betakarítás körülményességéből adódik. Egyrészt amiatt van, hogy egy-egy sáfrányvirágból csupán kis mennyiségű fűszert tudnak kinyerni, mivel a virágnak csak kis részét használhatják fel. 75 000 sáfrányvirágból körülbelül mindössze 450 g fűszer állítható elő.

Másrészt pedig azért, mert a fűszer előállítását a betakarítástól a szárításig kivétel nélkül kézzel kell elvégezni. Az alábbi videóban látható, hogy milyen gondos munka eredményeképpen kerül a boltok polcaira az aranyló fűszer. 

 

 

A többnyire októbertől novemberig virágzó növényeket kora reggel, még a napsütés erősödése előtt kell betakarítani, különben károsodik a növény. A sáfrány tulajdonképpen a virágok bibéjét jelenti, amit feldolgozás után fűszerként használunk fel. A vékony bibeszálak rendkívül érzékenyek, ezért nagyon óvatosan, kézzel, egyesével kell kiszedni őket. 

A fűszer előállítása tehát hihetetlenül munkaigényes, hosszú órák alatt is csak néhány gramm sáfrányt nyernek ki a virágból. Ezért, illetve különleges íze és gyógynövényként történő felhasználása miatt lett a világ egyik legdrágább fűszere. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss