Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért okoz függőséget a mekis krumpli!

default user icon
MME
Az orrod után haladva becsábulsz a gyorsétterembe, rendelsz egy kis krumplit, majd az ínycsiklandó illat, a ropogós textúra és a sós íz arra csábít, hogy rendelj még egyet. Egy nagyobbat! A kérdés az, hogy miért ilyen nehéz leállni ezekkel a krumplikkal? A választ az összetevőkben kell keresnünk!

A McDonald's-ban készült sült krumpli sajnos több, mint egy átlagos burgonya kisütve. Számos anyaggal dúsítják, többek közt növényi olajokkal (canola olaj, kukoricaolaj, szójaolaj, hidrogénezett szójaolaj, marhahús ízaroma), glükózzal, és sok más, az avatatlan szemeknek ismeretlen adalékkal - írja az Eatthis.com.

Érdekes, hogy az, ami a szenvedélybetegséget kiváltja, éppen a marhahús ízaroma. Az ebben lévő savanykás ízt a hidrolizált búzából és hidrolizált tejből nyerik. Noha a búza és a tej nem ártalmas összetevő (hacsak nem vagy érzékeny rájuk), a hidrolizálással - ami ebben az esetben hő és vegyianyagok segítségével zajló élelmiszerbontás - olyan ízfokozó anyagokat nyernek ki, melyek ártalmasak az egészségünkre. 


A súlygyarapodás és a furcsa allergiás reakciók mellett étvágygerjszető hatással rendelekeznek, így akarva-akaratlanul még többet akarsz majd fogyasztani az amúgy sem egészséges ételből. Egy tanulmány kimutatta, ha a laboratóriumi egereknek nátrium-glutamátot (ízfokozót) adnak, azok 40%-al növelik a táplálékbevitelüket. 

Ezeket tudva, javasoljuk, ha mégis elengedhetetlen vágyat érzel a sült krumpli  fogyasztására, válassz olyat, amiről tudod, hogy kevésbé egészségtelen, eseteleg készíts otthon, házilag! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss