Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért nem penészedik a Mekis burger

default user icon
MME
Biztosan nem mondunk újat azzal, hogy egy gyorsétterem életében, pontosabban talpon maradásában az egyik legfontosabb dolog a gyorsaság. A McDonald’s például azt állítja, hogy nem kevesebb, mint 75 hamburgert értékesít másodpercenként. Na, de mi lesz így a minőséggel? Sokan készpénznek veszik, hogy a Meki, vagy a hozzá hasonló gyorskajáldák burgerei tele vannak tartósítószerrel, ízfokozóval és minden más olyan adalékanyaggal, ami nem éppen az emberi szervezet egészséges működését szolgálja. Valóban így lenne ez?

A McDonald’s által értékesített burgerek pogácsái bármennyire is hihetetlen, de kivétel nélkül száz százalékig darált marhahúsból készülnek és tartósítószert sem tartalmaznak. Persze nem könnyű ezt elhinni azok után a neten keringő videók után, melyek azt hivatottak bemutatni, hogy még tíz év után sem jelentek meg gomba vagy penész nyomai a húson. Ha nincs benne tartósítószer, akkor erre mi a magyarázat? 

Nos, azok a hamburgerek, melyek ilyen, vagy ehhez hasonló tesztvideókban szerepelnek, egész egyszerűen csak mumifikálódtak. Ennek oka, hogy olyan elzárt körülmények között voltak tárolva, ahol nem érte víz, nem befolyásolták hőmérsékleti tényezők, de még olyan tápanyag sem volt a közelében, amin kifejlődhettek volna a mikrobák. Ezek a burgerek egész egyszerűen csak simán kiszáradtak, mielőtt megpenészedhetett volna. A Meki semmilyen helyzetben nem tesz tartósítószert a húspogácsákba, a só és bors keverékét is csak kisütés után adják hozzá - írja az Index.  

A magyarországi éttermekben felhasznált húsok negyedét egyébként hazai termelőktől szerzi be a gyorsétteremlánc, a feldolgozás pedig Ausztriában történik. Az előállításra vonatkozó szabályok teljesen függetlenek az országoktól, magyarul a dolgozóknak és az üzemeknek is egyformán szigorú feltételeknek kell megfelelniük minden helyzetben.  

  • A dolgozók nem léphetnek az üzem területére, ha betegek
  • A dolgozók teljes védőfelszerelésben látják el feladatukat
  • Belépés előtt alapos kézmosás és egy fertőtlenítőkapu vár rájuk
  • Ékszerek viselése tilos
  • Műanyag eszközök használata tiltott, minden kisebb használati tárgy csak fém lehet. Ennek oka, hogy a húspogácsák előállításának a végén egy fémdetektor így azonnal kiszúrja, ha bármi oda nem illő dolog van az ételben.

A hazai éttermekben egyébként 2400-3200 tonna húst fogyasztunk el átlagosan. Kizárólag a nyak, a lapocka, a szegy, az oldalas és a hasaalja kerül feldolgozásra, más egyéb ismeretlen jellegű nyesedék nem kerülhet a húspogácsába. 

A ledarált marhahús külön konténerbe kerül. Miután egy automata gép egységes méretű és formájú húspogácsákat formáz belőlük, mínusz 18 °C-ra hűtik, és ezen a hőmérsékleten is marad mindaddig, amíg az étterem sütőlapjára nem kerül. Összesen negyven pontból álló minőség-ellenőrzésen kell átesniük a húspogácsáknak szállítás előtt. Ezután fagyasztott állapotban dobozolják őket, arra pedig minden információ felkerül a hús útjáról. Érdekesség, hogy átlagosan három hét telik el a marha levágása és aközött, hogy a megrendelt burger valaki tálcájára kerül a Mekiben - írja az Index.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek