Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért ne tisztítsd SOHA drótkefével a grillrácsot!

default user icon
MME
A szabadtéri grillsütőt tisztítani kell - ez nem kérdés. Az sem vitatható, hogy ami a húsokból és a zöldségekből rásült, azt nagyon nehéz levakarni, a rácsról és környékéről. Az is biztos, hogy ezt csak egy olyan brutálisan erős dörzshatású eszközzel lehet véghez vinni, mint egy drótkefe. Ám kiderült, hogy ez utóbbi egészségre súlyosan ártalmas lehet a további grillezések során.

A grillezés közben a rácsra égett ételmaradványokat nem legkönnyebb eltávolítani, és erre niylván egy durva söréjű drótkefe a legalkalmasabb eszköz, ám, ahogy azt mindnyájan tudjuk, a drótkefe sörtéi élesek, és a heves súrolás közbe lepattanhatnak, rátapadhatnak a rácsra, és következő grillezésnél belemehetnek a rajta sülő ételbe, lenyelve pedig komoly belső sérüléseket okozhatnak. Egy kutatás szerint 2002 és 2014 között 1700 amerikainak kellett az ügyeletre mennie, miután egy grillpartin véletlenül lenyelte a drótkefe sörtéjének egy darabját.  

De akkor milyen lehetőségeink vannak, ha meg akarjuk szabadítani a sütőrácsot az odaszenesedett maradványoktól? Másik mutatjuk a lehetőségeket!

1. Hagyd a kefét - szerezz kaparót!

A legjobb és leghatékonyabb, egyben legbiztonságosabb eszköz a grillkaparó, ami lehet fából, egy nokedliszaggató spatulához hasonló formájú, vagy éppen egy negyed- vagy féltégla, amelyen rácstávolságban bemélyedések vannak. Ezzel bátran sikálhatsz, tiszta erőből, nem keletkeznek egészségre ártalmas részecskék.

2. szerezz profi eszközt - sörtementes kefét!

Ha továbbra is a fém eszközök hatékonyságában hiszel, akkor válassz sörtementes drótkefét,mint az igazi profik, amerikában. A felcsévélt drótok szuperbiztonságosan vannak rögzítve, így kizárt, hogy egy-egy darabka lepattanjon róla.

3. Van alufóliád? Használd azt!

Ehhez a trükkhöz érdemes még melegen elkezdeni a rácstakarítást, vagy rámelegíteni, ha kihűlt. Gyűrj ösze egy nagyobb darab alufóliát akkor agombóccá, hogy jól meg tudd markolni, és használd azt súrolókefeként! Költséghatékony megoldás, és teljesen sörtebiztos! 

4. tisztísd úgy, mint ha a sütőt takarítanád!

Ez különösen a kisebb grillrácsoknál lehet hatékony: dörzsis - esetleg fémdörzsis - szivacs, sütőtisztító kemikáliák, esetleg házi mixek. Ha például 1 liter vízhez öntesz 2-3 dl ecetet, 2 evőkanál szódabikarbónát, és ezt egy spriccelőfejes flakonba töltöd, majd egyenletesen bespricceled vele a már teljesen kihűlt grillrácsot, majd egy fél órát rajtahagyod, egy mosogatószivaccsal könnyedén lejön kosz. Ha ez nem elég hatékony,  ugyanebben a keverékben áztasd egy fél órát, és utána sikáld meg, vagy válogathatsz az itt felsorolt praktikák közül! A legközelebbi használat előtt pedig érdemes növényi olajba mártott papírtörlővel áttörölni a rácsot: így kevesebb szennyeződés tapad majd rá a sütés közben.

Most, hogy tudod, hogyan kell biztonságosan de hatékonyan grillrácsot tisztítani, mutatjuk, milyen isteni fogásokat készíthetsz rajta a hétvégén:

Ezek is érdekelhetnek

Friss