Egy csésze vagy bögre forró kávé reggel vagy délután, amikor az ebéd az utolsó csepp vért is kivitte az agyunkból életmentő lehet! Persze nem mindegy, hogyan készítjük el, mivel a módszertől függ egyrészt a feketénk hatékonysága, másrészt az íze is.
A kotyogósban készített tökéletes kávéról értekeztünk már. Arról is írtunk, hogyan készítsünk gép nélkül tökéletes tejhabot, ám arról még nem esett szó, hogyan készül a két legegyszerűbb változat: az instant kávé vagy a filteres. Többekben felmerülhet most a kérdés: minek erről egyetlen szót is ejteni, hiszen pofonegyszerű: minkettőt le kell önteni a megfelelő mennyiségű forró vízzel, és kis túlzással már ihatjuk is. Az a helyzet azonban, hogy ezt is, ugyanúgy, ahogy a világ egyik legegyszerűbb ételének számító rántottát: el lehet rontani. Mégpedig azzal, ha túl forró vizet öntünk rá. A 100 fok körüli hőmérséklet ugyanis szó szerint megégeti a kávészemeket, és a végeredmény kesernyés-savas utóízű ital lesz.
A Historical Genius szerint akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha a vizet a forrás után, körülbelül 30 másodperccel – vagy mondjuk úgy, hogy amikor az utolsó buborékok is elillannak belőle –, vékony sugárban, lassan csorgatjuk rá az őrölt/instant kávénkra. Ez az ideális hőmérséklet az ízek és aromák tökéletes kioldódásához!