Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért ne mosd meg a nyers húst főzés előtt

Akár boltban, akár piacon a hentesnél vásárolsz húst, főzés előtt a legtöbben a mosogató felett leöblítik a húst. A szakemberek szerint azonban sokkal többet ártunk ezzel, mint használunk.

Bár evidensnek tűnik, hogy a nyers húst megmossuk felhasználás előtt, és még olyan szaktekintélyektől is ezt láthattuk, mint Julia Child, híres mesterszakács és televíziós személyiség, a hús leöblítése mégsem jó ötlet.

Az élelmiszerbiztonsági kutatók arra figyelmeztetnek, hogy főzés előtt soha nem szabad leöblíteni a nyers húst a mosogatóban. Meredith Carothers, az USDA Élelmiszerbiztonsági és Felügyeleti Szolgálatának szakembere azt is elmondta, hogy miért. Ezzel a művelettel ugyanis semmi mást nem teszünk csak a fertőzés kockázatát növeljük. Ugyanis, amikor leöblítjük a húst a baktériumok átkerülnek más felületekre. A mosogatóba, a konyhapultra, edényekre.

A konyhai felületekre egyébként is érdemes nagyon odafigyelni, a nyári hőségben pedig még inkább, mert ilyenkor még gyorsabban szaporodnak a baktériumok. Tehát fontos, hogy gyakran fertőtlenítsünk és arra is figyeljünk, hogy, főzés közben és, hogyha nyers húshoz érünk többször is mossunk kezet. A baktériumok ilyenkor ugyanis 3 méter távolságban is képesek terjedni. Ráadásul a húst sem tisztítjuk meg tőlük ilyenkor, ugyanis a víz nem öli meg őket. Tehát az öblítési műveletnek inkább kára, mint haszna van.

A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatjuk a húslét, a főzéskor ugyanis a hő hatására elpusztulnak a baktériumok, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.

4 ÉTEL, AMIT SOHA NEM KELLENE MEGMOSNOD FŐZÉS ELŐTT >>> 

5 ÉTEL, AMIT NEM MOSOL MEG, PEDIG KELLENE! >>> 

Ezek is érdekelhetnek