Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 ok, hogy miért ne együnk mikrós popcornt

default user icon
MME
A mozi és a pattogatott kukorica kéz a kézben járnak. Nincs ez másként az otthoni filmmaratonok esetében sem, hiszen hála a mikrós popcornnak, mi magunk is gyorsan elkészíthetjük ezt a meglehetősen ízletes rágcsálnivalót. Nem árt azonban tisztában lennünk vele, hogy milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat ezekkel a termékekkel!

Mozieste a családdal, barátokkal? Naná, hogy már vesszük is ki a szekrényből és tesszük is be a mikrohullámú sütőbe a különféle ízesítésű popcornokat, amik néhány perc alatt el is készülnek. De vajon azt tudjuk-e, miket tartalmaznak ezek a finom csemegék, és milyen hatással vannak az egészségünkre? Olvass tovább, és mindjárt kiderül!

Vegyszerek a csomagolásban

Ha mikrós popcornt eszünk, „nagyon sok mindennek tesszük ki magunkat… Ijesztő dolgoknak" – idézi dr. Amy Lee táplálkozási szakértő szavait a delish cikkében. Kezdésnek mindjárt ott van a popcornzacskó, ami tele van vegyszerekkel. A PFA-k az élelmiszer-csomagolásban általánosan használt szintetikus vegyi anyagok. A popcorngyártók is ezekkel vonják be a zacskók belsejét, hogy megakadályozzák, hogy a vaj kifolyjon melegítés közben, ám sajnos ezek rákerülnek az elkészült pattogatott kukoricára is, így elfogyasztva bekerülnek a szervezetünkbe. Mivel ezeknek az anyagoknak elég lassú a lebomlási ideje, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztunk mikrós popcornt, felhalmozódnak a vérünkben.

Veszélyes vajas íz

Az a pompás aranysárga szín és ellenállhatalna vajas íz, amit annyira szeretünk, bizony nem valódi, teljesen mesterséges – olyan kémiai vegyület eredménye, amely gyakran tartalmaz diacetilt, ami dr. Lee szerint alapvetően méregnek minősül, és bronchiolitis obliteranshoz, vagyis popcorntüdőhöz vezethet. Ez egy olyan kóros állapot, amikor a tüdő legkisebb légutai begyulladnak, és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a száraz köhögés, nehézlégzés és légszomj. Tehát az a finom vajas illat, amit a kukoricaszemek pattogásakor érzünk a levegőben, káros az egészségünkre.

Telített zsírok és só

A legtöbb mikrohullámú sütőben elkészíthető pattogatott kukorica dugig van telített zsírokkal, például pálmaolajjal. Egyes népszerű márkák egyetlen adagja, ami a zacskó kb. egyharmada, akár 4 gramm telített zsírt is tartlamaznak, ami a napi ajánlott bevitel 20%-a. A telített zsírok nagy mennyiségben fogyasztva elősegítik az LDL-, vagyis a rossz koleszterin képződését, ami a vérerek elzáródásához vezet, és növeli a stroke, az elhízás és a szívbetegség esélyét.
És ha mindez nem lenne elég: a gyártók a zsíros ételek kiegyensúlyozására nagy adag sót vetnek be, nincs ez másként a mikrós popcornok esetében sem. A nátriumszint is márkánként változik, de általánosságban elmondható, hogy egy adag mikrós pattogatott kukorica 250-300 mg-ot tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli mennyiség kb. 15%-a. A magas sótartalmú ételek fogyasztása pedig növeli a magas vérnyomás és a stroke kockázatát.

A fent leírtak ellenére a pattogatott kukorica igenis lehet egészséges rágcsálnivaló, ha mi magunk készítjük el a tűzhelyünkön, főzőlapunkon. Ehhez nem kell mást tennünk, mint némi növényi olajat locsolni egy fedeles serpenyőbe, beleszórni a pattogatni való kukoricaszemeket, lefedni, alágyújtani, és néhány perc múlva már kész is van a házi popcorn, amit aztán kedvünk szerint fűszerezhetünk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek