A tökfélék, például a cukkini és az uborka a rovarok és a kártevők ellen különféle méreganyagokat, például kukurbitacint termelnek - írja az elelmiszerteszt.hu. Ezeknek az íze elég keserű, amiből könnyen rájöhetsz, ha valami nincs rendben a zöldséggel.
A növénynemesítők ezeket a méreganyagokat hatástalanítják, így nem kell attól tartani, hogy a boltban vagy a zöldségesnél vásárolt zöldségekkel méreg jut a szervezetedbe. Ha azonban hobbikertben termelt zöldséget fogyasztasz, könnyen meglehet, hogy kesernyés ízt fogsz érezni a szádban.
Így ha például a tökfőzelék keserű, inkább ne edd meg, ugyanis nemcsak az íze nem lesz az igazi, de kellemetlen következményekkel is járhat, ha kukurbitacint fogyasztasz: hányást, hasmenést, fejfájást, vagy akár erős szívdobogást is okozhat. Mivel a méreganyag hőálló, sajnos hiába sütjük vagy főzzük a zöldségeket, nem tűnik el belőlük.