Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért kell villával felverni a tojást a rántottához!

default user icon
MME
A rántotta az egyik legnépszerűbb reggeli, hiszen könnyen elkészíthető, egészséges és laktató. Ehetjük ropogós szalonnával, omlós zöldségekkel, de édesszájúak akár lekvárral, sziruppal is. Minden konyhában készül rántotta, a kérdés csak az: hogyan? A végeredmény szempontjából állítólag az sem mindegy, mivel verjük fel a tojást.

EGYSZERŰEN BONYOLULT

A rántotta elkészítéséhez mindössze tojásra, sóra és némi zsiradékra van szükség. Ennek ellenére egyike azoknak az ételeknek – hasonlóan a húsleveshez vagy a sült csirkéhez – amit szinte mindenki máshogy készít: vannak, akik kis tejet, tejfölt vagy vizet kevernek a felvert tojásba, mások szerint egyenesen bűn hozzáadni bármit is a tojáshoz. Aztán vannak olyan rántottarajongók, akik hirtelen, magas hőfokon sütik meg a tojást, mások meg pont ellenkezőleg: az alacsony sütési hőmérsékletre esküsznek. És akadnak olyanok is, akik mikróban készítik el a maguk rántottáját...

Mindenkinek megvan tehát a saját jól bevált receptje, mint ahogy az is, hogyan veri fel a tojásokat. Eláruljuk: többnyire úgy, ahogy otthon a szüleink tették. 

HABVERŐ KONTRA VILLA

Habverővel alaposabban el lehet vegyíteni a fehérjét és a sárgáját, ezért sokan a habverőért nyúlnak, ha rántottát készítenek. Villával felverve krémesebb, lágyabb lesz, állítják mások. Nos, a Fine Dining Lovers videója szerint csakis villával szabad felhabosítani a tojásokat, ha igazán finom rántottát szeretnénk enni. Habverővel ugyanis túl sok levegőbuborék jut a tojásba, amitől a végeredmény gumiszerű lesz.

HOGY IS VAN EZ?

A videóban elhangzott állítások ellentmondanak mindannak, amit eddig a rántottakészítésről tanultunk: nevezetesen hogy a levegőtől lesz a rántotta légies és könnyű, ezért akár a botmixert is bevethetjük a tojásfelveréshez.

Hogy kinek van igaza? Ezt nekünk magunknak kell eldönteni úgy, hogy kipróbáljuk mindkét módszert. 

Olvasd el ezeket a cikkeket is:


Ezek is érdekelhetnek

Friss