Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért jó, ha van melletted egy személyi edző

default user icon
MME
Miért van szükség rá? Mikor és mennyi ideig érdemes igénybe venni a személyi edző segítségét? Honnan tudjuk, hogy ki a megfelelő számunkra? Ezek mind fontos kérdések, hiszen ha szabályos gyakorlatok alkalmazásával akarjuk elérni a kívánt eredményt a sérülések valószínűségét minimalizálva, akkor jó, ha ezekkel is képben vagyunk. Szerencsére Hegedüs Dóra személyi edző, akivel már találkozhattunk a Mindmegette „Fit percek Dórival” videósorozatában, most minden kérdést megválaszol.

Miért keress magad mellé egy jó szakembert?

Ha kezdő vagy, jó ha tudod, milyen felszerelésben jelenj meg az edzőteremben, esetleg a csoportos edzéseken. Kevesen tudják, de a legfontosabb egy kényelmes edzőcucc, ami nem akad be a gépekbe, na meg egy mozgásra alkalmas váltócipő. Az már csak plusz, ha a sportruházat nedvszívó. Nehéz elhinni, de ezekről az alap dolgokról is beszélni kell. Sokan úgy állítanak be edzésre, mintha soha az életbe ne lett volna testnevelés órájuk.

Ha az alapvető dolgokkal megvagy, kapásból jön a többi kérdés is. Melyik gép mire való? Hogyan kell használni? Az ezer gomb közül mégis melyikkel lehet működésre bírni ezeket az eszközöket? A kezdők sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán mivel, vagy melyik eszközzel kezdjék a mozgást, na és persze az adott izomcsoportot melyikkel tudod hatásosan megmozgatni.

Eleinte még működhet, hogy ellesnek néhány fogást és mozdulatot a tapasztaltabb sportolóktól a teremben, ám később ez már biztosan kevés lesz. Szóval, ha valamit meg szeretnél tudni, szakemberhez kell fordulni, hiszen ez edzés is egy tanulási folyamat része. Síelni is síelhetsz egyedül, ám miután a századik próbálkozás után is elesel, rosszabbik esetben megsérülsz, azonnal elgondolkozol egy oktatón. Meglepő lehet, de akár még futáshoz is érdemes szakember véleményét kikérni. A helytelen testtartás, az alkalmatlan felszerelésben, vagy a rossz technika rövid időn belül térd- és csípőfájdalmakat okozhat.

Az edző mindenben segít

Az edzők többnyire több éves tapasztalattal rendelkeznek, ráadásul sokan valamilyen versenysportot űztek korábban. Tudják, hogyan kell motiválni, ismerik a test működését, így azt is, hogy mi a jó a testnek és a különféle izomcsoportoknak. Ők aztán ismerik az érzést, amikor akkor is edzésre kell menni, amikor nem esik jó. A kitűzött célokhoz sokszor göröngyös út vezet, aminek leküzdésében egy lelkes edző biztosan segít.

Ma már Dunát lehet rekeszteni a különféle sportban jártas szakemberekkel, hiszen egyre többen választják az edzői pályát, miután elvégeztek valamilyen fitnesziskolát. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki a választott szakmánál marad, ugyanis tényleg csak az marad meg ebben a verítéktől áztatott világban, aki ért is hozzá, na meg elfogadják a tanítványai. Napjainkban egyébként már a kevésbé képzett edzők is meg tud élni. Hogy miért? Mert jó a dumájuk, jó szettekben edzenek, elhitetik a vendéggel, hogy a kitűzött célokat csakis vele tudják elérni.

Fontos, hogy a tréner is folyamatosan tanuljon, fejlessze magát, megújuljon. Attól, hogy valaki úgy néz ki, mint aki sportol, és jó a megjelenése, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ért is az oktatáshoz. Érdemes megnézni a referenciáit, kikérni a régi tanítványok véleményét, na meg azzal is jó tisztába lenni, hogy milyen sporttal kapcsolatos végzettsége van. Ők bizony akkor is tudnak segíteni, ha már gyakorlott sportoló vagy. Előfordulhat, hogy hónapok, sőt évek óta edzel, de valami oknál fogva megrekedtél a fejlődésben, vagy kiégve érzed magad. Egy jó edző biztosan tud megoldást nyújtani a problémára.

A sportolni vágyók többnyire más és más céllal érkeznek az edzőterembe, így az edzőknek is specializálódniuk kell. Van, aki a rehabilitáció felé veszi az irányt, ám olyanok is akadnak szép számmal, akik a funkcionális edzésformákat választják, esetleg versenyre készítik fel tanítványaikat. Kell a kémia az edző és a tanonc között. Érezni kell egymás energiáját! Ezek a dolgok mind elengedhetetlenek, hogy az edzések jó hangulatban és motiváltan teljenek.

Egy igazi mester feladata az, hogy megtanítsa helyesen végezni a gyakorlatokat, megismertesse a nyújtás fontosságát. Tudni kell, hogyan kombináljuk a gyakorlatokat, vagy használjuk az eszközöket, súlyzókat, gépeket és kiegészítőket. Ha kitartó a sporttárs, szinte biztos, hogy egy fél, vagy maximum egy év múlva már önállóan dolgozhat. Néha azonban legalább egy hónapban egyszer nem árt konzultálni szakemberrel.

Vizuális edzés online trénerrel

Ma már rengeteg fitness videó elérhető a különböző videómegosztókon. Ilyen például a Fit percek Dórival is a Mindmegettén.  Ezek nagyon jó dolgok, hiszen számtalan lehetőséget nyújtanak arra, ha otthon egyedül, esetleg a tengerparton szeretnél edzeni. Azonban ezeknek a vizuális sportolásoknak is megvannak a hátrányai. Nem állnak meg a gyakorlatok után, hogy kijavítsák az esetleges hibákat, hiszen az ilyen és ehhez hasonló tartalmak optimális esetekre vannak kitalálva. Te neki tudnál állni most egy 60 perces videós edzésnek? Gondoljunk csak bele. Ha fáj a térded, elaludtad a nyakad, magas a vérnyomásod, diabéteszre gyógyszert szedsz, van egy kis porckorong sérved, esetleg nem rég jöttél ki egy sérülésből, vagy éppen túl vagy egy gyógytornán, akkor melyik youtube-edzésre kattintanál? Honnan tudod, hogy mi lenne jó neked jelen egészségi állapotodban? Na, ugye!

A személyi edzők folyamatos állapotfelmérést végeznek figyelembe véve a tanítvány magasságát, súlyát és életkorát. Ők tisztában vannak a kitűzött célokkal, így azzal is, hogyan induljon a közös munka a hajlékonyságot, az erőt és állóképességet felmérve folyamatos nyomon követés és újraellenőrzés mellett. A visszacsatolás soha nem marad el!

Persze érthető, hogy nem mindenki engedheti meg magának ezt az edzésmódot, hiszen egy személyi edző alkalmazása nem olcsó mulatság. A terembérleten, vagy napijegyen túl 3500 és 12000 forintot kell kifizetni Magyarországon, ha igénybe szeretnénk venni a segítségét. Külföldön egyébként ez az ár a 70-80 eurót/órát (23-26 ezer forint) is elérheti.

HOGYAN KEZDJÜNK SPORTOLNI? - EZT TANÁCSOLJA A SZEMÉLYI EDZŐ >>>

Ezek is érdekelhetnek