Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért érdemes rendszeresen sertéshúst enni

A sertéshús értékes vitaminok és ásványi anyagok tárháza, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle.

Miért együnk sertéshúst?

A sertéshús nem csak ízletes alapanyag, de fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk. A sovány sertéshús -például a karaj -, az egészségtudatos táplálkozásba is nagyszerűen beleillik, mivel zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. A következő karaj receptet például kedvedre variálhatod, és bármilyen egészséges körettel feldobhatod!

Óvári karaj

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg gomba
  • 60 dkg karaj (csont nélkül)
  • bors
  • grill fűszerkeverék
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 szelet sonka
  • 4 szelet óvári sajt

Elkészítése:

1. A hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk. A karajszeleteket félbevágjuk, de nem vágjuk át, hanem kiterítjük. Kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk grill fűszerkeverékkel, 15 percet állni hagyjuk, majd a vaj és az olaj keverékén elősütjük.

2. A vöröshagymát a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük, rátesszük a gombát, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és lepirítjuk.

3. Az elősütött hússzeleteket tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé helyezzük. Mindegyikre pirított gombát halmozunk, erre 1-1 szelet sonkát, majd 1-1 szelet sajtot teszünk. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 10 perc alatt rásütjük a sajtot.

Mennyi húst együnk naponta?

Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége szervezetünknek (egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott).

Ezek a húsok kellő arányban tartalmaznak olyan esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani. Már napi 50 gramm hús elfogyasztása is fedezi egy ember teljes esszenciális aminosav-igényét, valamint fehérjeszükségletének 20%-át.

Miért vörös a vöröshús?

A vöröshúsok (ezen belül a sertéshús is) a benne található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma.

A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. Különösen a nőknek magas a vas igénye, terhesség és szoptatás idején ez a szükséglet ráadásul megduplázódik.

Tele van vitaminokkal

A sertéshúsok jelentős mennyiségben tartalmaznak B-vitamint. Ezek biztosítják testünk sejtjeiben a normális zsír és fehérje anyagcserét és támogatják az idegrendszert például a stressz jobb kezelésében. A sertéshúsnak különösen kiemelkedő a sokak által agyserkentő vitaminnak nevezett B1-vitamin tartalma.

Megfelelő arányban található benne nátrium és kálium, amelyek együttesen játszanak szerepet a szervezet vízegyensúlyának megtartásában és a szív normális ritmusának biztosításában. A csontjainkat alkotó, azt védő kalcium és az immunrendszert erősítő cink tartalmának köszönhetően pedig a vöröshús fogyasztása a még fejlődésben lévő szervezet számára is igen hasznos.

Az Afrikai Sertés Pestis fertőzésnek (ASP) nincs az emberi szervezetre ártalmas hatása. További részleteket erről itt találsz!

3 tanács a sertéshús fogyasztásához

1. A húsokat hőkezelés előtt alaposan tisztítsuk meg, vágjuk le az inakat és a felesleges zsíros részeket. Itt megnézheted, hogyan filézd és szeleteld a sertéskarajt!

2. Hőkezelés során ügyeljünk arra, hogy a hús ne száradjon ki.

3. Köretként a szokásos rizs és sült krumpli helyett válasszunk inkább friss salátákat, párolt zöldségeket vagy gabonaféléket. Például a következő kuszkusz recept szuperül illik a sertéshúsok mellé!

A tökéletes kuszkusz

Hozzávalók:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 4,5 dl zöldségalaplé
  • bors
  • 1 db piros paprika
  • 1 db kígyóuborka
  • 1/2 fej lilahagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • 1-2 ek citromlé
  • őrölt koriander

Elkészítése:

1. A kuszkuszt felöntjük forró zöldségalaplével (vagy forró vízzel). Sózzuk, lefedjük, és 15 percig állni hagyjuk.

2. Közben a zöldségeket apróra vágjuk, a petrezselymet is összevágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével, és megszórjuk az őrölt korianderrel.

3. Ha a kuszkuszszemek magukba szívták az összes folyadékot, villával átkeverjük, és beleforgatjuk a zöldségeket. Fogyaszthatjuk azonnal is, de néhány óra pihentetés jót tesz neki.

4. Ehetjük zöldsalátával önálló fogásként, vagy bármilyen húsféléhez köretként. Tehetünk bele friss koriandert is.



Bővebb információ a Sertés kampányról az Agrármarketing Centrum weboldalán és Facebook-oldalán található.

Ezek is érdekelhetnek

Friss