Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért érdemes rendszeresen halat enni

Bár a népszerűsítő kampányoknak köszönhetően egyre több halat eszünk, még mindig nem eleget. A böjti időszak azonban tökéletes arra, hogy megismerjük és megszeressük a különböző halas ételeket. Mutatjuk, miért éri meg őket rendszeresen fogyasztani!

Nagyböjt alatt is ehetünk halat!

A böjt hamvazószerdán (idén február 17-én) vette kezdetét és egészen nagypéntekig tart (idén április 5-ig). A legismertebb böjti szokás a hús elhagyása, ami alól csak a sós- és édesvízi halak, és más vízi állatok (kagylók, csigák, rákok stb.) a kivételek. Ez azzal magyarázható, hogy a halak hidegvérűek és nem melegvérűek, szerkezetük is más. A böjti időszak alatt három étkezésből csak egyszer szabad jól lakni, a hús legalkalmasabb helyettesítője pedig a hal. 

Fontos még kiemelni, hogy Magyarországon az édesvízi halak jóval biztonságosabbak tengeri rokonaiknál, melyek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak nehézfém szennyezettséget. A hazai és uniós szabályok nagyon szigorú keretek között tartják a tenyésztést, így biztosítva, hogy megfelelő minőségű hal-alapanyagok kerüljenek az asztalunkra.

Halpéntek

A böjti időszakon túl is ajánlott hetente legalább egyszer halat fogyasztani. Ez az első nap a héten, amikor azok is tudnak tudatosan figyelni az ételeikre, akik a munkanapokon kevésbé. A pénteki halfogyasztásnak vallási gyökerei is vannak, a péntek ugyanis hagyományosan böjti nap – hústilalommal –, de halat mindig szabad volt fogyasztani ezen a napon is.

Egyél halat rendszeresen az egészségedért

Védi a szívet

Hazánkban a halálozások mintegy 50%-a szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az omega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A halak rendszeres fogyasztása tehát, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.

Könnyen emészthető

A halhús magas víztartalmának, valamint az izomrostok közötti laza és finom szerkezetű kötőszövetének köszönhetően könnyen emészthető, és elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az egyéb húsoké. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy bő olajban sütéskor az étel tömegének akár 20-30%-át is felszívhatja olajban, ami nagyon sok plusz kalóriát jelenthet. Halételeinket is érdemes tehát inkább párolni, főzni, grillezni, teflonserpenyőben vagy sütőzacskóban sütni.

Hozzájárul az agy optimális működéséhez

A halak kedvező zsírsavösszetétele hozzájárul az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális fejlődéséhez, de a későbbi működéséhez is egyaránt. Egyes felmérések szerint idős korban a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, a szív- és érrendszeri-, továbbá a szembetegségek kialakulásának kockázata. 

Kismamáknak és szoptatós anyukáknak is kitűnő választás

A többszörösen telítetlen zsírsavak bevitele ezekben a hónapokban is nagyon fontos: megfelelő mennyisége az anya táplálkozása révén magzatkorban a méhlepényen keresztül, míg csecsemőkorban a szoptatás által biztosítható – az anyatejen keresztül a gyermek megfelelő ellátottságban tud részesülni. Ezért mind a kismamáknak, mind a szoptatós anyukáknak ugyanolyan fontos a halak rendszeres fogyasztása, azonban mindenképpen kerülni kell a nyers, a nem megfelelően hőkezelt, illetve a nagy testű tengeri halak fogyasztását – cápa, királymakréla, kardhal, cserepeshal -, melyek nagyobb koncentrációban tartalmazhatnak nehézfém szennyezettséget. 

Így készíthetsz tökéletes halételeket

A halat nem fogyasztók leginkább a hal ízével, szagával és szálkásságával indokolják távolmaradásukat. Egy jól elkészített halétel azonban  ízletes, érződik rajta a hal fajtajellege és a hozzá párosított egyéb alapanyagok és fűszerek harmóniája, továbbá semmiképp sem szálkás.

A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, tűzdelve egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egyben sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formájában is kiváló. Ahhoz, hogy halételünk készítésekor minél kisebb legyen a tápanyagveszteség, kerüljük a túl sokáig és túl magas hőmérsékleten történő hőkezelést!

A halak esetében is ritkán javasolt a bő olajban történő sütés, hiszen a felhevült olaj/zsiradék összetevői kedvezőtlen átalakuláson mennek keresztül, nem beszélve arról, hogy a készülő halételünk nagyon sok zsiradékot felvesz ilyenkor, így kalória tartalma is jóval magasabb lesz.

Érdemes figyelni a sózásra is (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetőek citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, korianderrel, kakukkfűvel, bazsalikommal, így elhagyható a túlzott só használata, hiszen a friss zöldfűszerekkel nem csak egészségesebben, de ízletesebben is elkészíthető az étel.

Rácz Jenő Michelin-csillagos séf által bemutatott technikák alapján könnyedén elsajátíthatóak a halkészítési technikák. ITT meg tudod nézni a videóit!

Roston sült lazac párolt zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 20 dkg lazac
  • olívaolaj
  • bors
  • 1 ek citromlé
  • répa
  • karfiol
  • zöldbab

Elkészítése:

A halról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd bedörzsöljük olívaolajjal. Felmelegítünk egy serpenyőt, kevés olívaolajat csepegtetünk bele, a lazacot belehelyezzük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk citromlével és hozzávetőlegesen 4-5 percig sütjük, amíg a szelet a közepéig kivilágosodik, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is sütjük 4-5 percig.

A répát meghámozzuk, karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a zöldbab végeit levágjuk. A zöldségeket egy serpenyőbe tesszük, olívaolajon roppanósra pároljuk.

Az eredeti halászlé recept

Hozzávalók:

  • 5 kg ponty
  • 1 kg makói hagyma
  • 5 kg hal
  • pirospaprika
  • 5 l víz

Elkészítése:

A halat (pl. harcsát, kárászt, keszeget) megpucoljuk. A pikkelyes pontyot filézőkéssel, az utolsó farki pikkely alatt benyúlva oldal irányban mozgatva a test mellett elvágjuk a pikkelytokokat, és leemeljük a kabátját.

A hal bőre mindkét esetben a halon marad. A halat belezzük, ikrát/tejet, májat külön rakjuk. (Vigyázni kell az epehólyagra!) A fejet levágjuk, a halat kifilézzük. Kopoltyú, szem, keserű fog nem maradhat a halban, azokat eltávolítjuk.

A lábosba alulra rakjuk a felkarikázott makói hagymát, majd a hal fejét, az úszókat és a csontot. Felöntjük 4 liter vízzel, és kb. 2 órán át lassú tűzön főzzük, míg a fej, a csontok teljesen szét nem esnek.

Főzés vége előtt 30 perccel az elpárolgott vizet pótoljuk. Ezután átpasszírozzuk. Passzírozás után tilos vizet adni a leveshez! Az alapléhez hozzáadjuk az édesnemes paprikát, majd felforraljuk.

Ezután belerakjuk az előzőleg besózott haldarabokat, a belsőséget, és 10 percig főzzük. Kóstolás után sózzuk, ha szükséges.

További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a weboldalon és a Facebook-oldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetnek

Friss