Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért elengedhetetlen szervezeted megfelelő D-vitamin szintje

Azt mindannyian tudjuk, hogy a D-vitamin nagyon fontos a szervezetünk számára. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy miért is ennyire elengedhetetlen szervezetünk zökkenőmentes működéséhez? Ismerjük meg egy kicsit közelebbről!

Ezért fontos

A D-vitamin legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása. Hiányában gyermekeknél angolkór, felnőttek esetén csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás alakulhat ki. A D- vitamint a szervezetünk saját maga állítja elő a napfény UVB sugarainak hatására, ám a hering, a lazac, vagy a tonhal is kiváló forrása.

Fajtái

A D-vitamin, vagy kalciferol, egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

A D2-vitamin a növényi eredetű elővitaminból keletkezik ultraviola (UV) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz. A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin, amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.

Így lehet hozzájutni

A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, a tojássárgájában, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok). Ám ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő mennyiséghez juthasson szervezetünk. Ezért nagyon fontos, hogy a szabad levegőn, a napfényben tartózkodjunk legalább napi 15-30 percet. Az őszi-téli időszakban, amikor nincs elég napfény, ajánlatos lehet szedni valamilyen D-vitamin készítményt.

Ajánlott mennyiség

A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre a következő:

  • Csecsemők számára: 400-1000 NE
  • Gyermekek számára: 600-1000 NE
  • Serdülők számára: 800-1000 NE
  • Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE
*NE=Nemzetközi egység

A hiány okai

D-vitamin hiányról elsősorban a vér megemelkedett kalciumszintje árulkodik. Okozhatja a túl kevés szabadban, napsütésben töltött idő, az egyoldalú, hiányos táplálkozás, vagy a belekből való csökkent D-vitamin-felvétel (pl. coeliakia). Terhesség vagy a szoptatási időszak alatt, bizonyos gyógyszerek szedése mellett, mint például az antiepileptikumok, vesefunkció-zavarok, vagy a mellékpajzsmirigy- alul működése, illetve pajzsmirigy-túlműködése esetén is fokozottan megnövekedik testünk vitaminigénye. Szóval ezekben az esetekben érdemes erre nagyobb figyelmet fordítani. 

8 TEA ÉS JOBB LESZ AZ EMÉSZTÉSED >>> 

EZÉRT ÉRDEMES MINÉL TÖBB ZÖLDBORSÓT ENNI >>> 

6 NYOMÓS INDOK, AMIÉRT GYAKRABBAN KÉNE BÚZAFÜVET FOGYASZTANI >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss