Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért egyél kelkáposztát!

default user icon
MME
A télen-nyáron elérhető hazai zöldség dekoratív, fodros leveleiből korántsem csak főzelék, rakott kel vagy frankfurti leves készíthető. Ismerd meg a lehetőségeket és a fortélyokat!

Minél sötétebb a színe, annál jellegzetesebb az íze. A haragoszöld téli kelkáposztához képest a nyárinak a levelei világosabbak, kevésbé bodrosak, lazább fejet alkotnak. 

Így darabold szakszerűen

Óvatosan válaszd le a külső leveleket az ujjaiddal vagy késsel a torzsa fölött. Az épek megtölthetők, a kevésbé szépek pedig ízesítőnek belefőzhetők zöldséglevesbe. A vastagabb ereket vágd laposra, hogy a leveleket könnyen fel lehessen tekerni.
Helyezd a káposztát vágódeszkára, hasítsd félbe hosszú pengéjű késsel, majd negyedeld. Hegyes kiskéssel vágd ki a torzsát ék alakban, végül keresztben metéld a kívánt szélességű csíkokra a cikkeket. Az aprításhoz hintakést használhatsz.

Gondosan mosd meg!

Az egész leveleket vagy az aprított kelkáposztát zuhanyozd le a mosogatóban, hogy megszabadítsd a rücskös felületen könnyen megtapadó szennyeződésektől.

Ne főzd agyon!

Válaszd az ételnek leginkább megfelelő elkészítési módot, és vess be trükköket, hogy ne legyen káposztaszagú az egész lakás.
A zsenge belső leveleket 15 perc alatt megfőzheted forrásban levő sós vízben. Vékony csíkokra metélve már 5-7 perc alatt megpuhulnak.
Tipp: Önts a főzővízhez egy pici ecetet a kellemetlen szag ellen.

A megtöltött vagy rétegesen lerakott kelkáposztaleveleket tűzálló tálban vagy tepsiben told a 190 fokra előmelegített sütőbe, és hagyd puhulni 40-50 percig.
Körethez a csíkokra vágott kelkáposztát felkockázott hagymával együtt futtasd meg kevés felhevített zsiradékon, majd öntsd fel zöldségleves-alaplével, és fedő alatt párold puhára 10 perc alatt.
Tipp : Rolád készítése vagy lefagyasztás előtt ne mulaszd el az előfőzést.

Fűszerezd okosan!

Sokan azért ódzkodnak a kelkáposztától, mert a hüvelyesekhez (pl. a babhoz) hasonlóan felfúvódást okozhat a fogyasztása. Nem kell a gázképződéssel járó hanghatásoktól tartanod, ha a fodros zöldséget együtt főzöd kömény-, édeskömény- és kapormaggal vagy ánizzsal. A fűszereket teatojásban vagy fűszergömbben lógasd a főzővízbe, így könnyen kiemelhetők.

Rakott és egytálételekhez, roládokhoz a kelkáposztát pirospaprikával, kakukkfűvel és curryvel ízesítheted. A zsenge levelekből készített levest vagy főzeléket frissen reszelt szerecsendióval és aprított zöldfűszerekkel (pl. petrezselyemmel, snidlinggel, majoránnával, korianderrel) teheted ízesebbé.

Így kerüld el a buktatókat

A blansírozás hatásos a keserű káposztaíz ellen. A töltésre vagy fagyasztásra kiszemelt leveket is érdemes forrásban levő sós vízben előfőzni, hogy könnyebben kezelhetők legyenek. Megőrzik szép zöld színüket, ha max. 2 perc után habszedőkanállal kikapod őket az edényből, és azonnal jeges vízbe meríted vagy a csap alá tartod őket.

Mihez illik?

A kelkáposzta változatosan kombinálható mindenféle hússal, továbbá más zöldségekkel, főleg burgonyával, rizzsel és gombával. Rakott és egytálételekben füstölt kolbásszal is társíthatod. Előnyére válik, ha szalonnazsíron, hagymával együtt párolod. Levesben, főzelékben tejszínnel finomíthatod.



Használd pizzaalaphoz!
Csökkentett szénhidrát-tartalmú diéta esetén a pürésített kelkáposztával készített, tetszőlegesen megpakolható alap kiválóan helyettesíti a hagyományos tésztát.

Turmixolj össze 11 dkg durvára aprított kelkáposztát 2 db tojással, 14 dkg reszelt mozzarellával, 5,5 dkg tört lenmaggal és sóval, borssal. Tedd a masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe, teríts rá sütőpapírt, és nyomkodd laposra. Óvatosan húzd le a felső papírt, és süsd a „tésztát” 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Közben a szószhoz keverj el 1/2 doboz hámozott darabolt paradicsomot 2 ek paradicsompürével. A feltéthez darabolj apróra 1/2-1/2 db sárga és piros paprikát, 2 db csiperkét, 1/4 db cukkinit és 3 szál újhagymát. Kend meg a megsült alapot a szósszal, oszlasd el rajta a zöldségeket, majd hintsd meg sóval, borssal és 10 dkg reszelt mozzarellával. Végül olvaszd rá a sajtot a változatlan hőfokú sütőben 10 perc alatt.

Süsd meg chipsnek!
Melegítsd elő a sütőt 90 fokra, és tolj a közepébe egy sütőlemezt. Forrásban levő sós vízben blansírozz 1 fej levelekre szedett kelkáposztát 3 percig, majd merítsd jeges vízbe és szárítsd le tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn. Kisebb darabokra vágva oszlasd el a meleg sütőlapon, majd süsd 3 óra hosszat. Végül szórd meg sóval. Finom ropogós lesz.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss