Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 ok, amiért nem szabad elhagyni étrendünkből ezt az élelmiszert

default user icon
MME
Manapság egyre fontosabb, hogy egészségesen táplálkozzunk, támogassuk a szervezetünk ellenálló képességét. Mert ugye van az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Éppen ezért bűn lenne kihagynunk étkezéseinkből ezt a végtelenül egyszerű fehérjeforrást, aminek fogyasztásával rengeteget tehetünk magunkért.

Ha eddig még nem találtátok ki, hogy melyik ételről van szó, azoknak most eláruljuk; ez bizony a rizs. Legyen az barna vagy fehér, teljesen mindegy, hiszen mindkettőnek megvannak a szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai. A legjobb talán az, ha felváltva használjuk őket a konyhában. Könnyen elkészíthető, magas a fehérjetartalma, zsír és a nátrium tartalma azonban elenyésző, ráadásul magában, vagy köretként is tökéletesen megállja a helyét.

1. Nem terheli meg az emésztőrendszert

A rizs azért is egy zseniális élelmiszer, mert szénhidráttartamának köszönhetően rengeteg energiával lát el minket, könnyen emészthető, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, az anyagcserénket pedig felpörgeti.

2. Szabályozza a vércukorszintet

A cukorbetegek étkezési szokásaiban a barna rizs az egyik legjobb társ. A vércukorszintet nem mozdítja ki fehér társával ellentétben. Mindez annak köszönhető, hogy jóval alacsonyabb a glikémiás indexe. Ha rendszeres barna rizs fogyasztók vagyunk, akkor bizony tizenegy százalékkal csökkentjük a 2-es típusú cukorbetegség valószínűségét.

3. A diéta elengedhetetlen kiegészítője

Az alacsony koleszterin, zsír, és nátrium tartalmának hála, csökkenti az elhízás lehetőségét és az azzal járó egészségügyi rizikókat. A barna rizs a diétás étrend egyik legjobb alapkelléke.

4. Az egyik legjobb fehérjeforrás

Nagyjából negyed csésze rizs megközelítőleg öt gramm fehérjét tartalmaz, így ha sportolunk, vagy csak rendszeresen mozogunk, akkor ezzel a szuper élelmiszerrel könnyedén növelhetjük a fehérjebevitelünket is.

Ha a cikk olvasása közben esetleg kedvet kaptatok egy egészségtudatos fogáshoz, akkor a spanyol rizseshús, vagyis a paella egy kiváló választás lehet főétel gyanánt. Ha esetleg szükségetek van hozzá egy receptre, vagy csak simán kíváncsiak vagytok rá, hogy hogyan készül, akkor az alábbi receptvideó nektek szól.

CSIRKÉS PAELLA (VALENCIAI PAELLA) >>> 

Hozzávalók:

Az alapléhez:

  • 4 db felső csirkecomb
  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • szemes bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1,5 l víz

A "sofrito"-hoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj

A paellához:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • bors
  • sáfrány
  • 10 dkg zöldbab
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 5 szem koktél paradicsom

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss