Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nyomós oka van annak, ha felriadsz éjjel 3-kor

default user icon
MME
Sokakkal előfordul, hogy éjjel három óra körül felébrednek, aztán pedig sehogyan sem tudnak visszaaludni. Akár hosszú órákon át csak forgolódnak az ágyban. Vajon okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Komolyabb oka lehet, mint eddig feltételeztük.

Könnyen lehet, veled is előfordult már, hogy hajnali három óra körül felriadtál az ágyban, aztán képtelen voltál visszaaludni. Felpörögtek a gondolataid, és újra azon kezdtél rágódni, ami napközben is a leginkább foglalkoztatott. Ezek a zavaró gondolatok biztosan nem engedik, hogy jólesően visszaaludj reggelig.

Valójában ez a jelenség szinte mindenkivel előfordul időnként. De vajon miért csináljuk? Greg Murray, pszichológus és kutató beszámolója szerint éjszaka felerősödnek a szorongásaink, és ez áll az álomból való felriadás hátterében is.

Vajon miért ébredünk fel hajnali 3 óra körül?

Testünk éppen éjjel 3-4 óra környékén ér egyfajta fordulóponthoz: ilyenkor kezd el emelkedni a testhőmérséklet, csúcspontjára ér az alvási ciklust irányító melatonin nevű hormon szintje, ezzel párhuzamosan pedig a stresszhormon (kortizol) szintje is elkezd nőni.

A szakértő szerint akkor is felébredhetünk éjszakánként, ha normális alvás és kevés stresszel járó életvitel jellemez minket, azonban ezekre az ébredésekre reggel már nem is emlékszünk. Ha viszont életünkben folyamatosan jelen van a stressz, sajnos nagyobb eséllyel fordul elő, hogy a felébredést követően akár órákig forgolódunk, és képtelenek vagyunk visszaaludni.

Hajnali 3 óra körül ez történik az agyban

Az igazság az, hogy az agyunk hajnali 3-kor nem a megoldásokat keresi. Azt hisszük, hogy agyalással megoldhatjuk problémáinkat, de ennek sajnos éppen az ellenkezője igaz. Ez pedig a probléma megoldásának gonosz ikertestvére: az aggódás – nyilatkozta Murray, aki úgy látja, ezekben az órákban sokkal inkább magunkra fókuszálunk. Ez az az időszak, amikor előtörnek bennünk azok a vélt vagy valós hibák, amelyeket a régmúltban követtünk el, felerősödhet a megbánás érzése, az egzisztenciális félelem és az aggodalmaskodás.

A pszichológus kutató szerint a vírushelyzetben például sokkal több ember tapasztalta a hajnali felriadást. Figyeljük magunkat, és ha ez a viselkedésforma sokszor jelentkezik, a mindennapi életünk részévé válik, érdemes vele szakértőhöz fordulni. A felébredéssel járó álmatlanság hosszú távon ugyanis összeköthető a depresszió kialakulásával is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss