Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezektől a betegségtől rettegett az emberiség

default user icon
MME
Nem a koronavírus az első és egyetlen gyorsan terjedő betegség, ami komoly veszélyt jelentett vagy jelenthet az életünkre.

SARS

A SARS emberi légzőszervi betegség, amelyet egy humán koronavírus okoz, amelyet SARS-CoV koronavírusnak hívnak. A súlyos, akut légzőszervi szindrómát okozó vírus globális pánikot váltott ki, amikor 2002-ben Kínában kitört. A tüdőgyulladás nagyon fertőző, potenciálisan halálos formáját egy állati vírus okozta, amely az emberekre is képes volt átterjedni és az esetek nagyjából 10% -ában halálos volt. 2004 óta nem jelentettek újabb SARS-esetet.

Madárinfluenza

A madárinfluenza 2003-ban okozott nagy riadalmat, amikor a szakemberek figyelmeztették a világot, hogy egy olyan világjárvány fenyeget, amely az emberi populáció nagy részét kiirthatja. A bűnös a H5N1 vírus, amely madarakat fertőz, de emberre is terjed. Azóta több apró járványkitörés történt, de szerencsére oltóanyagot is sikerült kidolgozni a H5N1 ellen.

Sertésinfluenza

A koronavírus mellett a sertésinfluenza, ismertebb nevén a H1N1 is újra problémákat okoz 2020-ban is. A sertésinfluenza egy olyan légúti betegség, melyet a házisertés és vaddisznó-populációkat megfertőző Orthomyxovirus okoz és könnyen terjed emberre is. A sertésekhez köthető betegség 2009-ben ütötte fel a fejét, akkor 575 000 ember halálát okozta.

Kergemarhakór

A szarvasmarhák neurodegeneratív betegsége, amely az agy szivacsossá válását okozza, először a 80 -as évek végén pusztította el a brit húsipart. Majd a 90-es évek elején, felfedezték, hogy a fertőzött hús fogyasztása az emberekre is veszélyes lehet. Az Egyesült Királyságban emiatt egy időre be is tiltották a húsok exportját.

Légiós betegség

1976 nyarán az amerikai légió egyezményén résztvevők közül sokan súlyos légzési problémákról és tüdőgyulladásról számoltak be. Néhányuk pedig az egyezmény másnapján szívrohamban halt meg. A szakemberek rájöttek, hogy a megbeszélésnek helyet adó philadelphiai szállodában a korábban ismeretlen Legionella pneumophila baktérium ütötte fel a fejét, ami a szennyezett vízhűtő tartályokon és a szálloda légkondicionáló rendszerén keresztül nyert teret magának. Több mint 200 ember halt meg miatta. Azt gondolhatnánk, hogy ez ma már biztosan kiszűrhető, de legutóbb négy ember életét követelte 2019-ben, miután az észak-karolinai állami vásáron ütötte fel a fejét a baktérium.

Spanyolnátha

A történelem egyik legtöbb áldozatot követelő járványa az 1918–1920 közötti spanyol influenzajárvány volt, becslések szerint 500 millió ember fertőzött meg szerte a világon, és az áldozatok 10–20% -a sajnos meg is halt. Míg manapság az időskorúak vannak a leginkább kitéve az influenza szövődményeinek, 1918-ban az influenzában meghalt emberek 99% -a 65 éves kor alatti volt.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss