1. Ne mosogass piszkos szivaccsal
A mosogatószivacsot már azelőtt érdemes lecserélni, mielőtt elkopik vagy szagot áraszt magából. Ha hetente cseréled, akkor biztosan nem kell aggódnod azon, hogy a szivacs valóban tiszta-e vagy csak baktériumokat szór a tányérokra.
2. Ne mosogass gumikesztyű nélkül
Szánj egy percet arra, hogy mosogatás előtt gumikesztyűt húz! Így a kezed hidratált marad, a manikűröd is tovább fog tartani, ráadásul így melegebb vízzel is tudsz mosogatni, amitől még tisztábbak lesznek az edények.
3. Ne hagyd ki az áztatást
Ezzel a trükkel sok időt spórolhatsz meg! Akár már főzés közben beáztathatod a piszkos edényeket meleg vízzel és néhány csepp mosogatószerrel, így később sokkal könnyebb lesz őket elmosogatni.
4. Ne áztass be mindent
Az öntöttvasból és fából készül edények, evőeszközök, nem áztathatók be. Továbbá a késnek sem tesz túl jót az áztatás, mert az élük berozsdásodhat. A legjobb, ha ezeket csak a pulton hagyod a mosogató mellett, és csak akkor érintkeznek a vízzel, amikor elmosod őket.
5. Ne használj túl sok mosogatószert
Valószínűleg te is több mosogatószert használsz, mint amennyire valójában szükséged van. Egy kis tálba nyomj pár csepp mosogatószert, és engedj bele egy kevés vizet. A szivacsot mártsd bele ebbe a keverékbe, és mosogass ezzel az oldattal. Meg fogsz lepődni, milyen kevés mosogatószer is elég egy alapos mosogatáshoz!
+1 Ne tedd a nedves edényeket a szekrénybe
Az edények szárítása a mosogatás fontos része. Ha az edényeket, evőeszközöket még vizesen rakod el, nedvesség kerül a szekrénybe, ami elősegítheti a penészgombák növekedését. Csak hagyd őket az edényszárítón addig, amíg az utolsó csepp víz is elpárolog róluk.