Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 adat, amit érdemes megnézni az élelmiszerek csomagolásán

A különböző élelmiszerek csomagolásán rengeteg dolog van feltüntetve, ám a legtöbben egy pillantást sem vetnek a leírásra, pedig sokszor fontos lenne. Most összeszedtük, hogy mire érdemes odafigyelni, mert vannak olyan anyagok, amiket bizony ajánlott elkerülni az egészségünk érdekében.
Transzzsírok

A transzzsírok nem mások, mint hidrogénezett növényi olajok, azaz a létező legrosszabb zsiradékok. Hogy miért? Nagymértékben növelik a szívbetegségek kialakulásának esélyét Leginkább az előrecsomagolt pékárúk és a félkész vagy készételek tartalmaznak transzzsírokat. Érdemes őket elkerülni, ha nem is mindig sikerül, legalább a rendszeres fogyasztásukat! Tehát, ajánlott átnézni a kedvenc termékeink címkéit is.

Hozzáadott cukor

A cukor igazi adu ász a gyártóknak ugyanis nem csak finom ízt ad az ételeknek, de az eltarthatóságot is növeli. Az egészségünkre viszont káros, növeli a cukor- és a szívbetegség kockázatát valamint az elhízás esélyét. Vannak olyan élelmiszerek, mint például az édességek és a cukrozott üdítőitalok, amikről tudjuk, hogy sok cukrot tartalmaznak, eszerint döntünk, hogy megvesszük-e vagy sem. De sokan nem sejtik, hogy például a különböző tészták, szószok és csomagolt húsok is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot. Hogy honnan lehet ezt megállapítani? A csomagoláson feltüntetett kukoricaszirup, a méz, a fruktóz, a maltóz, a dextróz, a nádcukor és a szacharóz mind ezt jelenti. A grammban feltűntetett cukorérték azonban a természetes cukrokat is magába foglalja.

Nátrium

Nátriumbevitelünk 70%-a feldolgozott élelmiszerekből áll, ám a túl sok nátriumbevitel magas vérnyomáshoz vezet, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a veseelégtelenség kockázatát. A napi ajánlott nátriumbevitel maximum 2,300 mg, ez egy kanálnyi sónak felel meg. A sós ropogtatnivalókban és a zacskós levesekben ennek sajnos a többszöröse is megtalálható lehet.

Allergének

Aki valamilyen ételallergiában szenved annak mindenképpen meg kell néznie a csomagoláson az allergéneket, még akkor is, ha nem számít rá, hogy az adott étel tartalmazhatja a számára problémás összetevőt, mert bizony könnyen előfordulhat, hogy mégis. Ezt a részt általában be is keretezik vagy megvastagítják, hogy jól látható legyen.

Lájárati idő

A vásárlásnál mindenképpen érdemes megnézni a szavatossági időt, hogyha csak később akarjuk felhasználni, ne vegyünk olyan terméket, ami hamar lejár. Fontos azonban tudni, hogy jelentős különbség van a között, hogy a dátum előtt a „fogyasztható” vagy a „minőségét megőrzi” felirat szerepel. Az elsőt sokkal komolyabban kell venni - erről itt írtunk részletesebben. 

NEM MINDEN E-SZÁM KÁROS! TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ ADALÉKANYAGOKRÓL >>> 
3 OK, AMI MIATT MINDENKÉPP OLVASD EL AZ ÉLELMISZERCÍMKÉKET! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss