A következő ételekben található vitaminok, ásványi anyagok azonban sokat javíthatnak a helyzeten, rendszeres pótlásukkal az ideális testsúly, a mozgáskedv és a jó kedély egyaránt fenntarthatóvá válik.
B-vitaminok
Az őszi időszakban igencsak fontos a pótlásuk, ugyanis kiemelkedő a szerepük az idegrendszer megfelelő működésében. Fogyasszunk joghurtokat, sajtokat, teljes kiőrlésű gabonákat, halat, tojást, marha- és bárányhúst, hogy derűsen induljanak a napjaid.
D-vitamin
A napfényhiányosabb őszi időszakban a szervezet D-vitamin-szintje sajnos nagyban lecsökken, ami a hangulatot is negatívan befolyásolhatja. A tojás, a máj és az egyéb belsőségek, valamint a halolaj, a tengeri állatok és a tejtermékek egyaránt hasznos D-vitamin-források.
Fehérje
A proteinben gazdag étel éberen tart és ellát energiával, ami különösen fontos. A napi fehérjeszükséglet kielégítésére fogyasszon sok halat, tejterméket, húsokat és tojást.
Folsav
Ez a vitamin fontos a kedélyállapot szempontjából: kutatások szerint az alacsony folsavszint nagyban hozzájárulhat a depresszió jelentkezéséhez. A magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyesek nemcsak kiváló tápanyagok a hűvösebb időszakban, hanem a napi folsavszükségletet is igen nagy mennyiségben biztosítják, ami elengedhetetlen az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Omega-3 zsírsavak
A rossz hangulat elűzésére egyél omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket. Az egyik legjobb forrásukat a halak jelentik. Salátába keverve, sütőben sütve, grillezve, párolva, zöldfűszerekkel ízesítve; ezernyi finomsághoz felhasználhatók! Ráadásul gyorsan elkészíthetők, így hétköznap is ideális alternatívák. Az omega-3 zsírsavak növényi forrásai közül különösen ajánlottak a zöld leveles zöldségek, a lenolaj és a dió.
Szelén
Megvéd a szabad gyökök káros hatásaitól, és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert. Egy tanulmány szerint nagy mennyiségben segít enyhe, illetve középsúlyos depresszió esetén. Jó szelénforrások: brazil dió, tenger gyümölcsei, állati belsőségek, szárnyas- és vörös húsok, vaj, citrusfélék, avokádó, hagymafélék, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonafélék.
Olajos magvak
Rendszeresen fogyasztva bizonyítottan hatásosak a rosszkedv és depresszió ellen, amiről leginkább magas vas- és magnéziumtartalmuk, valamint a bennük lévő omega-3 zsírsav gondoskodik. A napraforgó-, a len- és a tökmag fogyasztása kifejezetten javasolt.
Szénhidrátok
Az ebben gazdag élelem növelheti a szerotoninszintet – szervezetünkben ez a vegyület felelős a kedélyállapot javításáért. Ám a testsúly szempontjából nem mindegy, mely fajtáit fogyasztjuk: szénhidrátigényednek fedezése érdekében egyél teljes kiőrlésű gabonákat, tésztaféléket!
Színesen az igazi
Vitamin-, ásványianyag- és enzimkészleteid szinten tartásához fontos a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. Ennek kapcsán részesítsd előnyben az élénk színű, magas antioxidáns-tartalmú élelmiszereket: a cékla, a sárgarépa, a sütőtök, a lila káposzta és hagyma, a mélyzöld leveles zöldségek, a brokkoli, a citrusfélék mind-mind hozzájárulnak a vidámsághoz, a vitalitáshoz és az egészséghez.
Borítókép: Shutterstock