Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11 étel, amitől idén nyáron bomba alakod lehet

default user icon
MME
A fogyás nyáron sokkal gördülékenyebben zajlik, hiszen a nagy melegben egyébként is kerüljük a nehéz ételeket, valamint több folyadékot fogyasztunk – e kettő már sokat jelent a súlyfelesleg elleni küzdelemben.

Ráadásul rengeteg zöldségnek és gyümölcsnek ilyenkor van szezonja, úgyhogy friss alapanyagokból készülhetnek a mennyei finom, mégis diétás fogások. A szezonális élelmiszerek mellett pedig fehérjedús, probiotikus ételek támogathatják a fogyást. A következő listából bátran válogathatunk ezen a nyáron. 

1. NatúR joghurt

Noha nem szezonális termék, nyáron különösen érdemes előtérbe helyezni fogyasztását, ugyanis sok más fehérjével ellentétben a joghurt a test hűtésében is segítségünkre lehet. A hűs finomság savanykás íze még tovább frissít a tikkasztó melegben. Így nyáron kitűnő reggeli például a joghurtos egyéjszakás zabkása

2. Kaliforniai paprika

Júliustól egészen szeptemberig élevezhetjük a színes és ropogós finomság előnyeit. Mint minden paprikaféle, ez is bővelkedik vitaminokban, C-vitaminból például jóval több van benne, mint azonos mennyiségű narancsban.

3. Salsa

A grillezésről nem hiányozhat ez a paradicsomos salátaféle, melyben a domináns gyümölcs mellett a hagymák, a lime és a koriander frissítő ízét és egészségre gyakorolt pozitív hatásait élvezhetjük. 

4. Jeges zöld tea

A zöld tea előnyeit valószínűleg már mindannyian jól ismerjük, mégis ritkán jut eszünkbe a nagy melegben elkortyolni egy csészét belőle. Bizonyára azért, mert nem vágyunk meleg folyadékra a hőségben. Előre elkészítve és jól behűtve a teát viszont kitűnő szomjoltót kapunk, ami még az anyagcserénket és az energiaszintünket is felpörgeti. 

5. Görögdinnye

Az igazi szezonja itthon július körül érkezik el, akkortól már finom, érett gyümölcsöket kaphatunk. A dinnye kiemelkedő víztartalmával – a gyümölcs kb. 90%-a víz – támogatja a szervezet hidratáltságát, hozzájárulva a diéta sikerességéhez. Általában magában fogyasztjuk, de saláta is készülhet belőle.

6. Kígyóuborka

A dinnyéhez hasonlóan magas víztartalmú zöldség, a belőle készült saláta üdítő hatású, szintén jó kísérője a grillen sült ételeknek. Sőt, néhány szeletet tehetünk az ivópalackba is, hogy remek nyári frissítőt kapjunk a cukros italok helyett.

7. Fahéj

Csodás ízesítő, ami nemcsak süteményekbe kerülhet, hanem például zabkásába vagy a reggeli kávéba is. A fahéj az intenzív íze miatt akár ki is válthatja a cukrot, ráadásul a fűszer segít a zsírégetésben.

8. Leveles zöldségek

A káposztafélék kiváló rostforrások, könnyen emészthetők, de hosszú időre eltelítenek. Az arra érzékenyeknek persze mértéket kell tartaniuk, de akiknek nem okoznak emésztési problémát, azok bátran fogyasszanak bőséggel salátákat, káposztát, brokkolit, spenótot. 

9. Citrusfélék

A C-vitamin-tartalmuk miatt elengedhetetlen, hogy helyet kapjanak a nyári diétás étrendben. Nem véletlenül nevezik őket szuperélelmiszereknek: alacsony kalóriatartalmuk ellenére kiemelkedő tápanyagforrások. 

10. Hummusz 

A csicseriborsókrém remek választás például uzsonnára zöldségekkel, sajttal, de kenhetjük a pirítósra, sőt, almával is finom. Kiváló természetes növényi fehérjeforrás, így a vegetáriánus étrendet követők is fogyaszthatják. 

11. Bogyós gyümölcsök

A kora nyáron elérhető bogyósok, például az eper, a málna vagy az áfonya, remek vitaminforrások, valamint antioxidánsokban gazdagok, így a szervezet működésében fontos szerepük van. Alacsony kalóriatartalmuk miatt is érdemes naponta beilleszteni az étrendünkbe. 

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss