Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket edd, ha vashiányod van

default user icon
MME
Fáradtnak érzed magad, sápadt vagy, fáj a fejed és hullik a hajad? Akkor előfordulhat, hogy némi vasutánpótlásra van szüksége a szervezetednek. Mutatjuk, milyen vasban gazdag ételeket érdemes ilyenkor fogyasztanod!

Máj

A máj a legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel, ezért érdemes beépíteni az étrendedbe. A kutatások azt mutatják, hogy 10 dkg a napi vasszükségletünk 36%-át fedezi. Nem semmi, igaz?

Lencse

A lencse rendszeres fogyasztása bizonyítottan segít megelőzni a vashiányos vérszegénységet. Emellett a rost- és fehérjetartalma is magas, valamint csökkenti a koleszterinszintet és növeli az energiát. Akár főzelék formájában fogyasztod, akár a salátádhoz adod hozzá, garantáltan jó választás!

Tökmag

A tökmag nemcsak arra jó, hogy feldobd vele a salátádat vagy a krémlevesedet, hanem arra is, hogy felturbózd a szervezeted vastartalmát. Emellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek segítenek a gyulladások csökkentésében.

Brokkoli

Nemcsak rengeteg vasat tartalmaz, de tele van rostokkal és fitotápanyagokban is gazdag, amik a rákos megbetegedéseket segítenek megelőzni. ITT találsz jó néhány brokkolis finomságot! 

Sovány marhahús

A marhahús nemcsak vasban, de izomépítő fehérjében és immunerősítő cinkben is gazdag. Ráadásul a vörös húsok tartalmazzák a könnyen és jól felszívódó hem-vasakat.

Tojássárgája

A tojássárgájában rengeteg a vas, ráadásul gazdag luteinekben és B-vitaminban is. Ezért (is) érdemes a napot valamilyen tojásos reggelivel indítanod!

Spenót

Amellett, hogy magas a magnéziumtartalma, csökkenti a gyulladást és fokozza a véráramlást, még vasban is gazdag, így feltétlenül adj hozzá néhány levelet a salátádhoz vagy a reggeli smoothie-hoz!

Ezek is érdekelhetnek