Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeket az ételeket, italokat kerüld, ha stresszes vagy

Mindenkinek vannak stresszes időszakai, legyen szó akár munkahelyi nehézségekről, vizsgaidőszakról vagy párkapcsolati gondokról. Ezek olyan napok, amiket legszívesebben kitörölnénk az életünkből, vagy legalább átugranánk őket. De mivel ezek nem megoldhatóak, sokan egy másik cselhez folyamodunk, hogy átvészeljük a nehézségeket, eszünk, méghozzá mérték nélkül.

Valószínűleg neked is ismerős a szituáció, amikor a kedvenc nasiaiddal próbálod lekötni magad és elterelni a figyelmedet a stresszes helyzetekről. Ám az alábbiak fogyasztása különösen nem ajánlott, ugyanis igazából, többet ártanak, mint használnak.

Sós ropogtatnivalók

Ropi, sósperec, sósmogyoró… A házibuliban is veszélyesek, mert ha az ember egyszer elkezdi majszolni őket, nem bírja abbahagyni, amíg el nem fogynak. A stresszes, nehéz időszakokra ez fokozottan igaz. Ráadásul hizlalnak, eltelítenek ám utána hirtelen leesik a vércukorszint és farkaséhes lesz az ember.

Édességek

Csoki, gumicukor, cukordrazsé… Ha az ember szomorú, vagy stresszes marékszám eszi a kedvenceit. De ez nem jó ötlet, mert a rengeteg cukor erősen megemeli a vércukorszintedet, majd gyorsan a mélybe is taszítják, ezért nem csak rosszkedvű, de még ingerült is leszel.

Kávé mérték nélkül

Ha kávéimádó vagy, akkor hajlamos lehetsz a szokásosnál több kávéval kompenzálni a nehézségeidet. Pedig pont az ellenkező hatást éred el vele, a koffein felpörgeti a szívverésed, ami nem túl hasznos, ha alapból ideges és feszült vagy. Ráadásul a túl sok kávétól még émelyegni is fogsz.

Gyorskaja

Stresszes helyzetben jó ötletnek tűnhet beülni egy gyorsétterembe rendelni egy óriási menüt és annyit enni, amennyit csak bírsz, de ez mindenképpen kerülendő. A gyorsételek ugyanis a magas só- és zsírtartalmuk miatt elvonják a vizet a szervezettől és még a gyomrot is megterheli.

Alkohol

Biztos sokszor hallottad már, hogy az alkohol nem old meg semmit, bizony, a stresszt sem. Habár a mérsékelt vörösborfogyasztás még jót is tehet, stresszes helyzetben mégis jó, ha messziről kerülöd, hiszen fogyasztása megemeli a kortizol szintedet, ami kapcsolatban áll a stressz hormonnal.

10 ÉTEL, AMI SEGÍT LEGYŐZNI A STRESSZEVÉST >>>

5 OK AMI MIATT INDOKOLATLAN ÉHSÉG GYÖTÖRHET >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss