Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek voltak az elmúlt évek ország tortái

default user icon
MME
2007 óta választják meg Magyarország tortáját, azaz az ország tortáját. Idén Füredi Krisztián tortája, a Curiositas lett a nyertes. A zsűrinek minden évben nehéz dolga van, cikkünkben az elmúlt 5 év nyertes tortáját mutatjuk be.

Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi az Ország tortája versenyt mind a szakma, mind a közönség részéről. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a kormány felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az Ország tortáját. Azóta a Miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére. Az ország első tortája a Madártej torta volt, amit Zila László alkotott meg. 

A végső győztest több kör után választja ki a szakmai zsűri. Az első körben megkóstolják az anonim nevezett tortákat, és eldönitik, hogy melyik lesz az hat torta, amely a döntőben szerepel majd. Idén februárban jelentették be, kik lesznek a döntősök. A zsűri tagjai a második körben újra kóstolták a tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat helyben is el kellett készíteniük a versenyzőknek, ahol meghatározott jellemzők szerinti pontozással választották meg a győztest.

2020 nyertese: CURIOSITAS- FÜREDI KRISZTIÁN - HISZTÉRIA CUKRÁSZDA

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat. Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű, ez a kuriozitás. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt. Kevesen tudják, hogy a birsalma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nyers állapotban szinte élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

2019 nyertese: Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert - Tóth Cukrászda

Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik. Üde, friss és nagyon gyümölcsös.

2018 nyertese: Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám - Jánoska Cukrászda

A torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

2017 nyertese: Balatoni habos mogyorós - Vaslóczki Orsolya, horváth cukrászda

Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva.

2016 nyertese: Őrség Zöld Aranya - Szó Gellért

Az őrség aranyának nevezett tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

ÍME AZ ORSZÁG TORTÁJA! A CURIOSITAS LETT A 2020-AS GYŐZTES! >>>

MINDEN, AMIT AZ ORSZÁG TORTÁJÁRÓL TUDNI ÉRDEMES >>>

 

Ezek is érdekelhetnek