hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek voltak 2020 kedvenc diétái!

default user icon
MME
Felmérések szerint ebben az évben is sokan választották a gyors és látványos eredményeket ígérő súlycsökkentő megoldásokat a teljes étrend-átalakítás helyett. Ezek között is talán a legnépszerűbbek az időszakos böjtök voltak, nézzük, hogyan alakult a toplista!

1. A 16:8 diéta

Lényege, hogy egy adott napon belül 16 órányi koplalást 8 olyan óra követ, amikor bármit lehet enni. A 16 órás szakasz az éjszakai pihenést is magában foglalja, és általában reggelig tart. Étkezni a reggeli kihagyásával, a késő délelőtti/délutáni periódusban engedélyezett. Nem meglepő, hogy népszerű a módszer, ugyanis ezt a legkönnyebb betartani. Az amerikai Nutrition and Healthy Aging folyóirat nemrég közölt egy tanulmányt, melyben 23 elhízott férfi és nő vetette alá magát a 16:8 diétának 12 héten keresztül. Összehasonlítva egy olyan csoporttal, amely az addig megszokott étrendjét követte, a 16:8 étrenden élők napi 350 kalóriával kevesebbet fogyasztottak. Ennek eredményeképp mérsékelten fogytak, testtömegük körülbelül 3 százalékától szabadultak meg. Sőt, még a résztvevők magas vérnyomására is kedvező hatást gyakorolt ez a táplálkozási forma. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy ez egy kisebb tanulmány volt, kifejezetten ezt az étrendet eddig kevesen kutatták, így teljes bizonyossággal nem lehet azt állítani, hogy hatékony lenne a túlsúly csökkentésére.

2. Az 5:2 módszer

Ebben az étrendben két, nem egymást követő napon a nők csupán napi 500, a férfiak pedig 600 kalóriát fogyaszthatnak, míg a többi napon a megszokottak szerint étkezhetnek. Az amerikai International Journal of Obesity magazin 2017-es tanulmányában arról számoltak be, hogy ez a módszer nagyobb súly- és zsírvesztést eredményezett a naponta magasabb kalóriakorlátot előíró diétákhoz képest. Ám akárcsak a 16:8 böjtfajtánál, a pozitív eredmény ellenére ebben az esetben sem áll rendelkezésre elegendő kutatási eredmény ahhoz, hogy konkrétan alátámasztható legyen a módszer hatékonysága.

3. Az alternatív böjt

Ahogy a neve is mutatja, ez a diéta kicsit rugalmasabb, vagyis a szabályokat –bizonyos határokon belül – kedvére változtathatja. Az alapja, hogy a hét minden második napján, szigorúan felügyelt folyadékbevitel mellett kell böjtölni, az elfogyasztott kalória mennyisége pedig maximum 500-ig terjedhet. Itt is meg kell jegyeznünk azonban, hogy e diéta egészségügyi előnyeiről szóló, már meglévő tanulmányok közül sok csak az adott étrend valamelyik változatát használta (vagyis fix kalóriaszámot vett alapul), így a garantált súlycsökkenés ebben az esetben sem magától értetődő.

4. Az evés-koplalás-evés kúra

Némileg hasonló az alternatív diétához, viszont heti kétszer 24 órás teljes koplalást ír elő, amely leggyakrabban vacsorától vacsoráig tart. Természetesen a folyadékbevitelre azért ügyelni kell, ám vízen és cukrozatlan teán kívül mást nem ihat, aki kipróbálja. Jelenleg nincs olyan kutatás az időszakos böjtök ezen specifikus módszeréről, amely egyértelműen alátámasztaná hatásosságát, de a nagy mértékű kalóriacsökkentés miatt garantált fogyást eredményez. Ne feledje azonban, hogy ez egy elég kemény diéta, mivel a 24 órás éhezés a szervezetet nagyon megviselheti!

5. A 14:10 étrend

Kissé hasonlít a 16:8 módszerhez, némi időkeret-csúsztatással: csak 14 órán keresztül nem lehet enni, majd délelőtt tíztől este nyolcig, vagyis az említetthez képest két órával tovább tart a falatozási szakasz. Lényegesen könnyebb betartani, mint a 16:8-at, mert hosszabb az étkezés ideje, de valószínűleg kevésbé hatékony is, ha fogyásról van szó, mivel követi az emberek általános étkezési szokásait. Emiatt pedig nehezebb betartani közben egy komolyabb kalóriaszegény étrendet. Ennek ellenére népszerű a kezdő böjtölők körében, mivel így fokozatosan tudják szervezetüket a nehezebb diétákhoz hozzászoktatni.

6. A warrior (harcos) diéta

Ez az étrend jelentősen eltér a többitől, mivel az étkezés nagy része késő délután/este történik. Ori Hofmekler fitneszedző és -szerző „találmányának” lényege, hogy éjféltől délután négyig kis mennyiségű, kizárólag nyers gyümölcsöt és zöldséget lehet fogyasztani. Ezután jöhet egy négyórás, főleg a paleo étkezés szabályaira épülő lakoma, vagyis este nyolcig lehet enni, majd nyolctól éjfélig szigorú koplalási szakasz következik. A „harcos” étrendről nem állnak rendelkezésre konkrét kutatási adatok, de mivel a böjti órák kivételével tartalmasan lehet étkezni, vannak, akiknek remekül bevált.

A Fanny magazin legfrissebb számát keresd az újságárusoknál, és a Digitalstandon!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss