Zabpehely
A zabpehely és más rostban gazdag ételek igencsak jót tesznek a májnak. A rostban gazdag ételeknek számos egyéb kedvező hatásai is vannak, így érdemes lehet ezzel indítani a napot.
Kávé
Ha már a reggelinél tartunk, térjünk rá egy kicsit a kávéra, talán nem gondolnánk, de a kávéfogyasztás is előnyös lehet májunk egészsége szempontjából. Napi két-háromcsészényi kávé segíthet megvédeni a májat az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatásaitól, sőt akár a májrák kialakulásának esélyét is csökkentheti.
Zöld tea
A zöld teában sok a katekin nevű antioxidáns, ami kutatások szerint csökkentheti bizonyos rákfajták, például a májrák kialakulásának esélyét. Emellett a zöld tea fogyasztása bizonyítottan hatékonyan veszi fel a harcot a has tájékán lerakódó zsírpárnákkal is, tehát mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani.
Mandula
A mandula magas E-vitamin tartalma miatt segíthet megelőzni a máj elzsírosodását, és a szívnek is jót tesz. Napi egy marékkal érdemes fogyasztani belőle.
Víz
A májunk számára kiemelten fontos, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, és itt nem a cukros levekre vagy az alkoholra gondolunk, hanem természetesen a vízre.
Brokkoli
Minden zöldség jó hatással van a májunkra (is), de a brokkoli különösen, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy segít megakadályozni a máj elzsírosodását.
Amivel vigyázzunk
Vannak olyan ételek és italok is, amik viszont kifejezetten rosszat tesznek a májnak, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket.
A telítetlen zsiradékban gazdag ételek támogatják a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, ami növeli az esélyét annak is, hogy a májunk megbetegedjen. Tehát érdemes kerülni a zsíros ételek fogyasztását.
A túl sok cukor nagyon rossz hatással van a májunkra is, mivel a szerv szerepet játszik a cukor zsírrá alakításában. A túlzásba vitt cukorfogyasztás miatt a máj túl sok zsírt termelhet, ami elhízáshoz vezethet, különösen hastájékon, ez pedig számos betegségnél számít rizikófaktornak. Kerüljük tehát a túl sok édességet és a cukrozott ételeket.