Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ételek és italok, amik jót tesznek a májnak

default user icon
MME
A máj létfontosságú szerv, fő feladatai közé tartozik a szervezet méregtelenítése, az emésztés támogatása, továbbá a májban találhatóak a szervezet glükózraktárai is. Károsodása súlyos, életveszélyes következményekkel járhat. Tehát nem árt, ha megtámogatjuk egy kicsit bizonyos ételek segítségével. Mutatjuk, miket érdemes enni és inni a máj egészségéért.

Nem titok, hogy a máj az egyik legfontosabb szervünk. Éppen ezért nem elhanyagolható, és mivel létfontosságú funkciókat lát el, muszáj mindennap megfelelően támogatni a működését, a méregtelenítő és anyagcsere folyamatait. Ehhez igazából nagyon egyszerűen hozzájárulhatunk, ha olyan ételeket és italokat fogyasztunk nap mint nap, amelyek segítik a máj egészséges működését. Ilyenek például az alábbiakban felsoroltak is.

Zabpehely

A zabpehely és más rostban gazdag ételek igencsak jót tesznek a májnak. A rostban gazdag ételeknek számos egyéb kedvező hatásaik mellett az anyagcserét támogatják, éppen ezért érdemes lehet ezzel indítani a napot.

A nem túl sok Kávé

Ha már a reggelinél tartunk, térjünk rá egy kicsit a kávéra. Talán nem gondolnánk, de a kávéfogyasztás is előnyös lehet májunk egészsége szempontjából. Napi két-három csészényi kávé segíthet megvédeni a májat az alkoholfogyasztás és az egészségtelen táplálkozás káros hatásaitól, sőt akár a májrák kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Zöld tea

A zöld teában sok a katekin nevű antioxidáns, ami kutatások szerint csökkentheti bizonyos rákfajták, például a májrák kialakulásának esélyét. Emellett a zöld tea fogyasztása bizonyítottan hatékonyan veszi fel a harcot a has tájékán lerakódó zsírpárnákkal is, tehát mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani.

Egészséges Mandula

A mandula magas E-vitamin tartalma miatt segíthet megelőzni a máj elzsírosodását, és a szívnek is jót tesz. Napi egy marékkal érdemes fogyasztani belőle.

A Vízfogyasztás nagyon jót tesz a májnak

A májunk számára kiemelten fontos, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, és itt nem a cukros levekre vagy az alkoholra gondolunk, hanem természetesen a vízre.

A Brokkoli támogatja a májfunkciókat

Minden zöldség jó hatással van a májunkra (is), de a brokkoli különösen, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy segít megakadályozni a máj elzsírosodását.

Amivel vigyázzunk!

Vannak olyan ételek és italok is, amik viszont kifejezetten rosszat tesznek a májnak, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket. 

A telítetlen zsiradékban gazdag ételek támogatják a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, ami növeli az esélyét annak is, hogy a májunk megbetegedjen. Tehát érdemes kerülni a zsíros ételek fogyasztását.

A túl sok cukor nagyon rossz hatással van a májunkra is, mivel a szerv szerepet játszik a cukor zsírrá alakításában. A túlzásba vitt cukorfogyasztás miatt a máj túl sok zsírt termelhet, ami elhízáshoz vezethet, különösen hastájékon, ez pedig számos betegségnél számít rizikófaktornak. Kerüljük tehát a túl sok édességet és a cukrozott ételeket.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss