Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Főtt kacsaembrió vezeti az undorító ételek listáját: a többit látni sem akarod!

default user icon
MME
Ami egyes helyeken a kukában landolna, az lehet, hogy máshol finom falatnak számít. Az európai szemnek szokatlan, már-már bizarr látványú ételek Ázsiában igazi ínyencségek.

A szokatlan, ázsiai ételek közül talán a száznapos tojás a legismertebb. Ez a kínai különlegesség nyers kacsa- vagy tyúktojásból készül, amit hónapokon át faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékben érlelnek. A tojásfehérje zselatinszerű, kocsonyás és sötétbarna színű lesz, a sárgája pedig krémes, túrós állagú, miközben zöld színt ölt magára.

Mivel sok cikk és videó született már a száznapos tojásról, hozzászokott a szemünk, ám a lenti lista egyes elemeit nem szívesen nézegetnénk olyan sokáig.

Balut, a főtt kacsaembrió

A Travelo cikke szerint a világ leggusztustalanabb ételeit tartalmazó listán a balut áll az első helyen. A Délkelet-Ázsiában közkedvelt csemegének számító, akár reggelire is fogyasztott, főtt kacsaembriónak nemcsak a neve, hanem a látványa is bizarr. A már szinte kifejlett emberióval teli tojást egyszerűen megfőzik és akárcsak a kemény tojás, a műveletet követően már ehető is. A tojáshéj lebontása után azonban meglepő látvány tárul az éhes ember szeme elé…

Bébiegér-bor

Azt már Kim Dzsongun kedvenc ételei kapcsán is olvashattuk, hogy Észak-Korea vezetője szereti a kígyóbort, ám nem ez az egyetlen italfajta, melyet élőlényekkel ízesítenek. A Kínában készülő bébiegér-borhoz fiatal állatot, legfeljebb háromnapos egeret használnak, majd az italt egy éven át fermentálják. A kínaiak gyógyító erőt tulajdonítanak a bornak, és úgy tartják, mindenfajta betegségre megoldást nyújthat.

Casu marzu, a nyüves sajt

Nem kell Ázsiába kalandozni, hogy furcsaságot fogyaszon az utazó. A Szardínia szigetéről származó juhsajt tele van nyüvekkel. A sajtot beköpködő sajtlegyek lárvái kikelve elkezdik elfogyasztani magát a sajtot, eközben olyan váladékot termelnek, mely édeskés ízzel fűszerezi az erős aromájú és intenzív illatú tejterméket. Egyesek a lárvákkal együtt fogyasztják a Casu Marzut, azaz a rothadó sajtot.

Tonhalszem

A tonhalhús idehaza is kedvelt étel, mely feldobhatja a salátákat és a tésztás fogásokat, de tortillába tekerve finom ebéd vagy vacsora alapja is lehet. Japánban azonban nemcsak a hal húsát, hanem a szemét is megeszik. Egyesek szerint a tonhalszem íze elég hasonló a tintahalhoz vagy a poliphoz, ám nem is feltétlenül az íze, hanem a látványa okozza a legnagyobb sokkot.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek