Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legkoszosabb dolgok a konyhádban

Azt mindannyian tudjuk, hogy a konyhai higiéniára fokozottan oda kell figyelni - igyekszünk gyakran felmosni, tisztítani a mosogatót, letörölni a konyhapultot, a főzőlapot stb. Ám vannak olyan felületek is, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyi baktériumnak adhatnak otthont és ezért nem foglalkozunk velük eleget, pedig kellene. Máris mutatjuk, mik ezek!

Só- és borsszórók

A só és a borsszórók napi használatban vannak, ami azt jelenti, hogy sokan és sokszor használjuk őket. Ez rengeteg kockázatot rejt magában, hiszen kézmosás nélkül is megfoghatjuk őket, így máris rájuk kerültek a kórokozók. Ha ebbe belegondolunk, máris rájövünk, hogy mennyivel gyakrabban kéne tisztítani őket.

A turmixgép tömítése

A turmixgépet sokan nem tisztítjuk meg elég alaposan, mert a legtöbben elfeledkezünk a tömítések tisztántartásáról, amikre így könnyen baktériumok és vírusok telepedhetnek. A leggyakoribb a szalmonella és a különböző gombák. A leghatékonyabban úgy tisztíthatjuk a turmixgépünket, ha teljesen szétszedjük és a tömítéseket ecetes langyos vízbe áztatjuk.

Fogantyúk

Gondoljunk csak bele, milyen sok fogantyú van a konyhánkban és a környékén. A hűtőn, a sütőn, a szekrényeken, a mosogatógépen… Szinte megszámolni sem tudjuk, hányszor fogjuk meg ezeket naponta. Természetes mozdulatok, ahogy kiveszünk valamit a konyhaszekrényből, berakunk a hűtőbe, stb. Közben pedig egyáltalán nem biztos, hogy tiszta a kezünk, ki tudja, mit fogtunk meg előtte - mondjuk a nyers húst, esetleg a szemetest, vagy megsimogattuk a kutyát. Érdemes tehát ezeket a felületeket naponta áttörölni a megfelelő higiénia érdekében.

Gumi spatula

Gyakori használata a kórokozók elszaporodásának kedvez. Felmérések szerint 36% a valószínűsége annak, hogy a gumi spatula E. coli baktériumot tartalmaz, és 43% , hogy élesztő- és penészgomba telepedett meg rajta. Ezért érdemes forró, szappanos vízbe áztatni, vagy ha nem tudjuk leszedni, akkor gyakran áttörölni egy szivaccsal, ügyelve arra, hogy az egész megfelelően lelegyen tisztítva.

Kávéfőző

A kávéfőző a kávéimádók egyik legfontosabb kelléke a konyhába, naponta többször is használjuk, de a tisztításáról könnyű megfeledkezni, pedig a víztartálya sötét, nedves, és meleg hely, ami kedvez a penész és a különböző kórokozók elszaporodásának. A legideálisabb, ha a tartályt először ecetes, majd tiszta vízzel rendszeresen átmossuk, mintha épp kávét főznék.

Vágódeszka

A vágódeszka konyhai alapfelszerelés, ami rengeteg élelmiszerrel érintkezik.Természetesen mindenki tudja, hogy tisztítani kell, ám sokan csak áttörlik használat után, ami egyáltalán nem elég, mert így a kórokozók könnyen terjedhetnek. A baktériumok a fa vágódeszkák rejtett repedéseiben is elrejtőzhetnek és szaporodhatnak, így azokat még inkább fontos fertőtleníteni és rendszeresen cserélni.

Konzervnyitó

A konzervnyitó olyan tárgy, amit gyakran és rutinszerűen használunk, ám nem mindig figyelünk megfelelően a tisztítására, hiszen nem látszik, hogy szennyeződés lenne rajta. Ez viszont kedvez a szalmonellának és az E.coli baktériumoknak. Ez azért is veszélyes, mert a konzervnyitó éles pengéje érintkezésbe kerülhet a dobozokban lévő élelmiszerekkel. Figyeljünk tehát a tisztántartására!

Késtartó

A késtartók remek alternatívák a kések tárolásához, ám könnyen összegyűlhet rajtuk (és bennük) a por. Ráadásul hajlamosak lehetünk arra is, hogy nedvesen rakjuk bele a késeket, a nedvesség pedig kedvez a baktériumoknak. Áztassuk gyakran meleg, szappanos vízbe és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.

A 7 LEGSZENNYEZETTEBB TÁRGY, AMIT MINDEN NAP MEGÉRINTESZ>>> 

ÍME A 15 LEGSZENNYEZETTEBB ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS!>>> 

A 12 LEGSZENNYEZETTEBB ÉTEL, AMIT A BOLTBAN TALÁLHATSZ>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss