Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a legjobb csodaszerek megfázás ellen

A megfázások szezonjában nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány házi csodaszer.

Megfázás vagy köhögés esetén nem kell azonnal a patikába szaladni. Számtalan olyan házi csodaszer létezik, melyek kiválóan működnek a meghűlés, a nátha vagy az influenza tüneteinek enyhítésére. Mutatunk néhányat, hogy könnyebben eligazodj, ha gond van.

Napi három kanállal

A gyömbér erős illatából és karakteres ízéből már rögtön sejthetjük, hogy nem egy hétköznapi hozzávalóról van szó. Segíti csökkenteni a gyulladást, megöli a baktériumok egy részét és megszünteti az orrdugulást. Egy nagy kanál mézbe reszeljen ebből az ázsiai gyökérféléből, de ne spóroljon vele. A recept csupán ennyi! Egyen belőle naponta legalább 3 kanállal.

Hurutos köhögésre

A hurutos köhögés csillapítására a hársfa és kakukkfű keverékéből készült gyógytea a leghatékonyabb recept. A hársfa oldja a hurutot, míg a kakukkfűnek köptető hatása van. Tegyünk mindkettőből jócskán a kancsóba, forrázzuk le, majd hagyjuk állni 20 percet. Íze nem biztos, hogy mindenki számára elviselhető, ezért ízesítse mézzel és citrommal.

Furcsa kombó

Amennyire érdekesen hangzik, annyira hatásos: aprítsunk fel egy fej vöröshagymát, majd tegyünk rá 3-4 evőkanálnyi mézet. A keveréket hagyjuk pihenni legalább 6 órán át, de minél tovább áll, annál jobb. Fogyasztás előtt szűrjük le, és együnk belőle minden nap 2-3 alakalommal együnk belőle.

Borsos borogatás

Nem tudunk aludni éjszaka a köhögéstől? Próbáljunk ki egy borsos borogatást: egy konyhai papírtörlőt itassunk át ecettel, majd szórjuk meg őrölt fekete borssal. A dunsztot helyezzük a mellkasunkra a boros oldallal lefelé. 20 perc alatt a készítmény beindítja a felső légutak vérkeringését, aminek köszönhetően a köhögés és a nátha is javulni kezd.

Legyen csípős

Az orrfolyás és dugulás ellenszere a csípős étel, pláne, ha az leves. Kiváló lehet például egy vietnámi pho leves. Tele van zöldséggel, hússal, citromfűvel és jó sok forró lével, ráadásul a csilit sem hagyják ki belőle. Egy tál belőle, és nem csak a hasunk lesz boldog, hanem a közérzetünk is sokat javul.

Hal minden mennyiségben

A halban rengeteg omega-3 zsírsav található, ami akár a megfázás megelőzésében is segíthet, de utókezelésként is bevált táplálék. A legjobb az olajos halak fogyasztása, mint például a tonhal, lazac, hering, pisztráng vagy szardella.

Egy jó nagy pohárral

A smoothiek fogyasztása a hétköznapokban is javasolt, de megfázás esetén pláne. Ez a recept nem csak hogy ütős, de még finom is! Tegyünk a turmixgépbe egy meghámozott és felkockázott ananászt, és rakjunk hozz kurkumát. A dél-amerikai gyümölcs antibakteriális tulajdonságának köszönhetően megöli a baktériumokat, a kurkuma pedig csökkenti a gyulladást.

Az ütős trió

Egy csúnya megfázásra mindig jól esik teát innunk, ami belülről felmelegít. De a legjobb, ha közben gyógyít is. Bár ez nem a szokásos isteni gyümölcstea, de biztosan ütős kis csodaszer. Egy köteg cickafarkfüvet tegyünk egy nagyobb kancsóba, adjunk hozzá egy evőkanál borsmentát, és ha kapunk, akkor mehet mellé pár fej bodza is. A gyógyfüveket forrázzuk le, hagyjuk állni 10-20 percig, végül pedig ízesítsük citrommal és mézzel. Természetesen szárított hozzávalókból is készíthetjük.

A nagyi receptje

Ha a gyerek beteg, akkor mi más lehetne az ebéd, ha nem a nagyi isteni tyúkhúslevese. A lényeg, hogy legyen benne jó sok zöldség, és fehérjében gazdag hús. Enyhe gyulladáscsökkentő hatása van, illetve a forró lé tisztítja az orrnyálkahártyát.

Kellemetlen, de hatásos

A fokhagymának jellegzetes illata nem éppen az, amit szíves érzünk a szánkban. Viszont nagyon is hatásos a megfázásra. A fokhagymát tegyük alufóliára, locsoljuk le gazdagon olívaolajjal, csomagoljuk be, majd mehet a sütőbe 180 fokon 30-40 percre. Ez idő alatt csoda történik, és fokhagymának kinyomható krémes állaga lesz. Tegyük pirítósra, sózzuk meg, és máris kész a fejedelmi reggeli.

Nem nagy kunszt

Megfázáskor nagyon fontos, hogy sokat igyunk. A citromnak magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert a baktériumokkal szemben. 1 liter vízbe csavarjunk egy fél citromot és kész is. Ebből igyunk meg naponta 2-3-at.

Elegendő vitamin

A káposzta a citromhoz hasonlóan kiváló vitamin forrás. Az ebéd mellé tálaljunk savanyú káposztát, vagy aki nagyon szereti, akár magában is fogyaszthatja.

Egy isteni szendvics

A fehérje bevitel is elengedhetetlen a gyors gyógyuláshoz: készítsen egy finom szendvicset, de most ne felvágottat, hanem valami fehérjében gazdag húst tegyen bele – például pulykát.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss