Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén

default user icon
MME
Árpakrémleves, bélszínsteak, bárány mentaszósszal, francia fagylalt – csak néhány fogás arról a menüsorról, amelyet a tragédia előtti estén fogyasztottak a Titanic első osztályán utazók.

A Titanic korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Az elsüllyeszthetetlennek tartott hajó fedélzetén 1316 utassal és a 891 főből álló legénységgel 1912. április 12-én indult el Southampton kikötőjéből, hogy néhány nap múlva New Yorkban kössön ki. Április 14-én azonban jéghegynek ütközött és néhány óra múlva, április 15-én hajnalban elsüllyedt.

A Titanic fedélzetén három étkezde volt. Elkülönítették egymástól a harmad-, a másod- és az első osztály utasait, sőt, a legelegánsabb szinten működött egy A la carte étterem is, amely a felső tízezer legfelsőbb rétegeit szolgálta ki.

Százöt évvel a tragédia után Krausz Gábor sztárszakács elkészítette a Titanic menüjének egy kicsit újragondolt változatát, ragaszkodva ahhoz, hogy az eredeti ízvilág megmaradjon. 

A TV2 Séfek Séfe című műsorának séfje Szende Gabriella kutatásai alapján tálalta annak a menüsornak egy részét, amelyet 1912. április 14-én este fogyasztottak az első osztály Á la carte éttermében. 

 

Ez volt az utolsó vacsora a Titanic fedélzetén:

Árpakrémleves
Mousseline mártásban érlelt lazac uborkával
Bélszínsteak 
Hirtelen sült csirke lyoni módra
Töltött cukkini zöldségekkel, paszternákpürével 
Mentaszósszal tálalt bárány
Almaszósszal tálalt sült kacsa
Marhabélszín chateau burgonyával
Római puncs 
Sült galambfióka zsázsával
Hideg spárga vinaigrette-szósszal
Libamájpástétom
Zellerkrém 
Waldorf-puding
Őszibarack Chartreuse-zselében
Csokoládés és vaníliás eklerfánk
Francia fagylalt

„Charles Proctor, a Titanic séfje a francia konyha híve volt. Árpagyöngy ragut készítettem édesburgonya- és paszternákpürével, zöldalmakompótot, pirított bok choy-t, vagyis kínai káposztát, valamint pecsenyekacsamell rozét kacsa jussal - mondta Krausz Gábor. - Ez a Titanic menüjének rövidebb, tömörebb változata, de képviseli azt az ízvilágot, amelyet az utasok élvezhettek az utolsó estén” - magyarázta a séf, aki a Budapesten még néhány hétig látható Titanic kiállítás szervezőinek a kérésére készítette el a menüt.

A Titanicon a ma ismert rendszerben, munkaállomásokon dolgoztak a szakácsok. A konyhán 62 ember dolgozott azért, hogy az utasokat maximálisan kiszolgálják. Ajelenlegi konyhai technikák nagy részét is ismerték már, a kifinomult közönség azonban nem biztos, hogy lelkesen fogadná a száz évvel ezelőtti menüt. 

„Más alapanyagokból dolgozunk és máshogy manapság. Rendkívül ízletes és változatos menüt hoztak össze a hajón, de egy Michelin-csillagos étterem kínálatával ez ma már nem vetélkedhetne” – vélekedett Krausz Gábor. 

A Titanic konyháján dolgozó emberek többsége odaveszett a tragédiában. Charles Joughin pékmester az egyik kivétel, ő egy felborult csónakba kapaszkodva megmenekült. Később azt mondta, hogy a brandy mentette meg, amit a katasztrófa előtt ivott.

DURVA! EZEKET AZ ÉTELEKET TILOS ENNIE KATALINNAK ÉS VILMOSNAK >>> 

EZEKET ETTE LAJOS KIRÁLY - ÉRDEKESSÉGEK A 19. SZÁZADI BAJOR KIRÁLYI KONYHÁBÓL >>> 

ÉTKEZŐKOCSI LUXUSKIVITELBEN: A VILÁG 3 LEGJOBB VONATÉTTERME >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss