Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történhet az agyunkkal, ha 6 óránál kevesebbet alszunk

default user icon
MME
Régóta fennálló eldöntetlen kérdés, hogy mennyit is kellene aludnunk: 8 órát vagy elég a 6 óra? Az ideális alvásmennyiség ugyan mindenkinél más lehet, de az biztos, hogy a kevés alvásnak hosszú távon súlyos hatása van az egészségre. Most kiderült, mennyi is az a „kevés”.

Mivel agyunk a nap folyamán olyan toxikus anyagokat is termel, amelyek felhalmozódása hosszú távon szellemi képességeink hanyatlását is okozhatják, állítja Dr. Rebecca Robbins, harvardi kutató, aki szerint nagyon rosszat tesz agyunknak, ha huzamosabb ideig hat óránál kevesebbet alszunk.

A kutató vizsgálatai szerint már plusz-mínusz egy óra is jelentősen befolyásolja biológiai óránkat, mert az agy úgy érzékeli, másik időzónához kell alkalmazkodnia, így már az elalvási fázisban problémák léphetnek fel: nehezebben tudunk elaludni. A stabil alvásciklus nemcsak a gyermekek számára fontos, felnőtteknél ugyanúgy számít.

Mi kell a jó alváshoz?

A kutató szerint a jó alvásra már órákkal előtte rá kell hangolódni úgy, hogy megteremtjük a megfelelő körülményeket. Ilyen például, hogy elalvás előtt egyáltalán nem mobilozunk.

Egy másik tanulmány, amelyben 25 éven keresztül követtek több mint 8 ezer embert, szintén hasonló eredményre jutott. Jelentősen, akár 30 százalékkal magasabb volt a demencia kialakulásának veszélyes azoknál, akik akik 50-60-70 éves korukban nem aludtak legalább napi 6 órát.

Agyunknak elegendő alvásra van szüksége

Az összefüggésre Tara Spires-Jones, a skóciai Edinburgh-i Egyetem Agykutató Központjának igazgatóhelyettese hívta fel a figyelmet: a rendszeres, legalább hat órás, pihentető alvás elengedhetetlen az agy egészségének megóvásához, hiszen az agyban termelődött káros fehérjéket a szervezet alvás közben üríti ki és feltételezhetően ezen toxinok felhalmozódása demenciához vezethet.

A kevés alvás ezen felül nem csak agyunkat, hanem immunrendszerünket is megviseli, így a légúti betegségekre, náthára és influenzára is hajlamosabbak lehetünk, ha nem alszunk eleget.

Forrás: CNN 

Ezek is érdekelhetnek

Friss