Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel!

Néha mindannyian szeretjük megjutalmazni magunkat valami édességgel, de ami a lelkünknek és az ízlelőbimbóinknak felemelő, az a testünknek annál kevésbé.

Ha legközelebb megkívánsz egy túlcukrozott desszertet, jussanak eszedbe ezek a tények. Ne feledd, mindent lehet, de csak mértékkel! A túl magas cukorbevitel ugyanis hosszú távon káros lehet, sőt vannak sajnos olyan tünetek, melyek rögtön jelentkeznek.

gyorsabban öregszik a bőröd

A finomított cukor mellőzi a fontos tápanyagokat és a rostokat, így a fehér lisztből készült cukros sütemények egyáltalán nem tesznek jót neked. A túlzott cukorfogyasztás fokozza a férfihormonok termelését, ezért pattásokat és kollagénhiányt idéz elő a bőrödön.

nem tesz jót az agyadnak

A cukros ételek túlzott mértékű fogyasztása megváltoztathatja az agyunk azon részeinek működését, melyek a táplálékbevitelért felelősek, így egyre többet fogyasztunk belőle. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy a túlzott cukorfogyasztás hosszútávon koncentrációs nehézséget és memóriazavart okoz.

étvágygerjesztő hatása van

A túlzott inzulinműködés elvonja a cukrot a vértől, így a vércukorszint leesik, aminek a hatására hamarosan éhségérzet, szédülés vagy falási rohamok következhetnek. Nem kell teljesen megvonni a cukrot a szervezetedtől, elég apránként csökkenteni a bevitt napi adagot és egészségesebb ételekkel pótolni.

az energiaszinted ingadozását okozza

A hirtelen, nagy mennyiségben bevitt cukortól ugrásszerűen megnő az energiaszinted, amit rövidesen egy mélyrepülés követ. Elveszíted a kapott energialöketet, ami miatt fáradtság vagy szédülés léphet fel. 

függőséget okoz

A sok cukor nagy mennyiségű adrenalin termelődésére készteti a szervezetet, ami hosszú távon túlpörgött állapotot idéz elő, amiből később fáradtság, agresszivitás vagy dekoncentráltság alakulhat ki. A kávéhoz vagy a cigarettához hasonlóan a cukor is okozhat függőséget.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss