Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha tésztát eszel

default user icon
MME
A tésztát mindenki szereti, szívesen készíti, és fogyasztja, mert olcsó, ezerféleképpen variálható, és villámgyorsan teljes értékű fogás készíthető belőle. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire egészséges, vagy épp alakbarát, de az tény, hogy mértékkel fogyasztva, a tésztával csakis jót tehetünk testünknek!

1. energialöket

Mivel a testünk elsődelges üzemanyagforrásai az összetett szénhidrátok, ha gyorsan, nagy dózisban van energiára szükséged, ajánlott egy adag, ebben híresen gazdag tésztát elfogyasztanod. Amikora szervezet nekilát feldolgozni a bevitt szénhidrátot, azt először glükózzá, azaz cukorrá alakítja, ami, ha bekerül a véráramba, azt felveszik a sejtek, és ATP nevű molekulákat képezve megkezdik az energiatermelést, ami aztán különböző feladatok ellátásában támogatják a testünket. A fel nem használt cukor aztán elraktározódik, jellemzően a májban és az izmokban, a következő felhasználási lehetőségig. 

2. jókedv

Az összetett szénhidrátok másik csodája, hogy stimulálják az agyban a szerotonin nevű anyag termelését, amit a köznyelv boldogsághormonként tart számon, a hangulatunkra gyakorolt kezdvező hatása okán. De ezen felül, igen nagy részben a szerotonin felel a csontok egészségéért és sebgyógyulási folyamatokért is, így jó, ha tésztaevéssel indikáljuk a folyamatot. 

3. jóllakottság

A tészta laktat - ez nem kérdés, ám köztük is különsen az, amelyiket teljes kiőrlésű lisztből készítettek. Hogy miért? A magasabb rosttartalom okán. Persze a fehér, finomított lisztből készült tészták is képesek eltelíteni, ám a jóllakottság érzése sokkal nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkezik csak, és sokkal hamarabb el is múlik, mivel a finomliszt készítése során a gabona rostban gazdag maghéját eltávolítják, és bár így a végtermék gyorsabban feldolgozható a szervezet számára, hamarabb ki is ürül. A teljes kiőrlésű tésztából készült fogások emésztése lassabb, így a felszabaduló cukor is lassabban szívódik fel, megóvva szerveztünket a vércukorszint-ingadozástól.

 

4. emésztési gondok

Ha egy tányér tészta elfogyasztása után úgy érzed, felrobbansz, miközben a vér kiszalad az agyadból, és úgy érzed azonnal le kell dőlnöd egy fél órára,  valószínűleg túl sokat ettél belőle. Amikor ugyanis hirtelen nagy mennyiségű étel kerül a gyomorba, akkor az agyunk a vértáramot a gyomor felé tereli, hogy ott minél előbb megkezdődjön a feldolgozás. Ekkor hirtelen megugrik a vércukorszint, amit aztán törvényszerű bezuhanás követ, és már be is ütött a "kajakóma", amitől úgy érezzük egy jottányi erőnk sincs evés után. Ez a érzés, többnyire a kapkodva evés következménye, ugyanis mire a gyomrunktól az agyunkig eljut az üzenet, hogy "megtelt" , az 15-20 percig is eltart, így, ha ennél rövidebb idő alatt belapátoljuk az ételt, akkor jó eséllyel túlesszük magunkat, és garantált ez a típusú rosszullét. A nyugodt étkezés tehát még egy egyszerű paradicsomos tészta elfogyasztásakor is kiemelten fontos!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss