Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért minden reggel egyéjszakás zabkását kellene enned - receptekkel!

default user icon
MME
Hogy a zabkása milyen egészséges, milyen élettani hatásokkal bír, arról már többször értekeztünk. Ám arról, hogy a főzés nélkül, egy éjszakára csupán joghurtba, tejbe vagy növényi italba áztatott zabpehely, az úgynevezett egyéjszakás zabkása hatására mennyi jó dolog töténik a tesünkkel, még nem. De majd most!

Mivel tudjuk, hogy tartós fogyás és egészséges étrend elképzelhetetlen rendszeres reggelizés nélkül, hiába a reggeli rohanás, ezt muszáj lesz mindenkinek beiktatnia.

Az időhiányt kiküszöbölendő készíts egyéjszakás zabkását: este egy üvegben összerakod, és reggel,akár útközben vagy a munkahelyedre beérve is elkanalazhatod, és utána más dolgod nem is lesz, mint élvezni azt a sok jót, amit a testednek ad ez az egszerűségében nagyszerű étel.

Jobb lesz a kedved

Az, hogy az ember bélrendszere és az agyműködése között szoros összefüggés van, nem újdonság, de, hogy miért, az talán kevsébé közismert: a szerotonin nevű hormon - amit boldogsághormonként is ismerünk-, 90%-a a bélrendszerünkben található. Ezek után nem csoda, hogy ha valami olyat eszünk, ami nem esik jól a gyomrunknak,  az nem csak az emésztésünkre, hanem a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. 
Az egyéjszakás zabkásában a nyers, de megpuhult zabpehely a gyomor számára lebonthatatlan keményítőben igen gazdag, így emésztetlen formában éri el a bélrendszert.Itt a bélbaktériumok fermentálják a benne lévő rostot, vagyis tökéletesen bélflóra-kompatibilissé teszik. Lelkesednek is érte a helyi szerotoninok, küldik a pozitív üzenetet az agynak, termelődik a jókedv és a kiegyensúlyozottság!

jobb lesz az emésztésed

Nem újdonság, hogy rostban gazdag étkezés a megfelelő folyadékmennyiséggel párosítva a zökkenőmentes emésztés kulcsa. És, ha jó az emésztésed, az jót tesz a bődödnek, az alakodnak a közérzetednek egyaránt. Ha egy villámgyorsan összedobott, majd a hűtőben érlelt egyéjszakás zabkásával indítod a napot, akkor ki is pipálhatod a napi ajánlott rostmennyiség, azaz a 28-38 gramm 14%-át, ugyanis annak 45 grammjában 4 gramm rost van.

KÉSŐBB LESZEL ÉHES

A zabpehely, a benne található nagy mennyiségű rostnak köszönhetően a legjobb reggeli, különösen, ha egyéjszakás zabkásának készíted el, mondjuk joghurttal, mézzel, gyümölcsökkel és magvakkal. Ha egy ilyen mixszel indítod a napot, sokáig nem leszel éhes, és ami még jobb: mivel lassan szívódik fel, nem hirtelen tör rád az éhség, hanem szépen fokozatosan, ébredsz rá, hogy lassan ebédiő! Így a kedved is jobb

LEdobsz néhány kilót

Az egyik legáldásosasbb hatása a reggeli zabkásaevésnek, hogy ha mondjuk heti három alkalommal erre cseréled a kéttojásos rántottát, vagy a gazdagon megpakolt emeletes szendvicseket, akkor garantáltan fogyni fogsz jópár kilót. A egyéjszakás zabkása ugyanis, ha egy kis befőttesüvegnyi, azaz, 2,5 dl-es adagot veszünk alapul, aminek a fele zabpehelyből (125 g kb. 150 kalória) 1/4-e natúr jogjurtból, 1/4-e friss gyümölcsből áll, ha még egy-egy kiskanál mézet raksz is a rétegek közé, akkor is csak 400-500 kalóriát viszel be, szemben egy kubszendviccsel, ami lehet akár 700-800 kalóriás is!

jót teszel a szíveddel!

A zab olyan növényi eredetű vegyületeket tartalmaz, ami a szív és az erek egészséges és erős működését segíti, és hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez: tele van omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, ráadásul a rosttartalma is igen nagy. Egyes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti, sőt, az Amerikai Cukorbetegek Szövetsége a már cukorbetegeknek is ajánlja a zabpehely fogyasztását, mivel az segít szinten tartani a vércukorszintet.

Íme néhány recept ötletadónak, de a variációk száma tényleg VÉGTELEN! 

Egyéjszakás zabkása - alaprecept:
1/3 befőttesüveg zabpehely
1 evőkanál chia mag
100 g mandulatej
100 g görög joghurt - ebben a sorrendben egymásra rétegezve.

Variációk ízlés szerint:

Répás-fahéjas zabkása
1-2 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj
2-3 evőkanál reszelt répa
pekándió (bio boltokban megvásárolható kellemes ízű, értékes tápanyagokat tartalmazó Észak-Amerikában honos diófajta)

Áfonyás-citromos zabkása
2 evőkanál áfonyalekvár
1 maréknyi áfonya
reszelt citromhéj

Barackos-csokoládés zabkása
1 evőkanál méz
1 teáskanál kakaópor
3 sárgabarack, héj nélkül
reszelt étcsokoládé

Banános-diós zabkása
1-2 evőkanál méz
egy marék tört dió
egy maréknyi szeletelt banán

Ezek is érdekelhetnek

Friss