Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel ha minden nap megeszel egy zacskó csipszet!

default user icon
MME
A csipszet mindenki szereti, ami nem csoda: első számú nassolnivaló, szerte a világban a hajszálvékonyra szeletelt, ropogósra sütött, mára százféle ízesítésben kapható krumpliszirom.

Igenám, csakhogy az előbb említett számos ínycsiklandó tulajdonsága mellett, érdemes megvizsgálni, hogy milyen hatással van a testünkre napi egy zacskónyi elfogyasztása. Hát, nincs sok jó hírünk.

 1. Felszedsz jópár kilót

Sajnos, a hír igaz: a csipsz hízlal. Pláne, ha minden nap elfogyasztasz egy-két zacskónyit. Kutatások bebizonyították, hogy aki nagy mennyiségben, rendszeresen fogyasztotta sós krumplicsipszet, az a többi étkezéskor is előnyben részesítette a zsírosabb, egészségtelenebb falatokat.

2. függő leszel

Megtörtént már veled, hogy csak nézel kifelé a fejedből, csipszet rágcsálva, és egyszer csak azon kapod magad, hogy betoltál egy egész zacskóval? Nyugodj meg, ez nem a te hibád: ez történik, ha az ember egy pillanatra nem figyel oda, és hagyja, hogy az ösztönei vezéreljék, amelyek, egy kutatás szerint, azt diktálják, hogy ami ilyen csodálatosan ropog, az csak jó lehet egyél belőle még és még! A kísérlet során a kutatók "EXTRA ropogós" feliratú csipszeszacskókat osztottak szét a tesztalanyok között, majd két csoportra bontották őket. Az egyik csoportnak egy fejhallgatót tettek a fülére, kizárva a roppanások zaját, a másiknál pedig felerősítették azokat. Az eredmény: a zajmentes környezetben ropogtatók jóval kevesebb csipszet fogyasztottak el, mit azok, akiknek felerősítve hallgatták a zörejeket. Tehát ami a valódi addikciót okozza: az a csodálatos roppanás! Így, innentől kezdve, vagy te is füldugóval csipszezel , vagy ennek tudatában majd jobban figyelsz!

3. Üres kalóriákkal tömöd magad

Ha egy pillantást vetsz a csipszeszacskón lévő összetevőlistára, láthatod, hogy a krumplisziromnak igen magas a zsír-, és nátriumtartalma, így nem csoda, hogy szinte semmi egészségesnek nem jut benne hely - vagyis a csipsszel kalóriában igen magas, tápértékben igen csekély ételet veszel magadhoz. Ha pedig ilyen, tápanyagban szegény dolgot eszel, ne csodálkozz, ha rengeteget meg tudsz enni belőle, anélkül, hogy jóllaknál, és mivel a szervezet azt a negy mennyiséget is igen hamar elégeti, hamar újra megéhezel. Szóval, ha javasolhatjuk, az egyik étkezésed se legyen csupán egy adag csipsz - még a kicsik sem, mint az uzsonna - mert attól nagyon hamar csak még éhesebb leszel.

4. Megdobja a vérnyomásod

Több tucat bizonyíték van már arra, hogy a magas nátriumbevitel - vagyis elsősorban a túlzott sóhasználat - jelentős mértékben megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Azok, akik szeretik a csipszet, vagyis a sós ízek nagy rajongói, jó eséllyel minden étkezésükkor az indolkoltnál jóval több sót használnak, és ha még emellé napi egy-egy zacskó csipsz is befigyel, az rövid időn belül komoly egészségügyi problémákhoz, magas vérnyomáshoz és szívpanaszokhokhoz vezethet.

5. Növeli a rákos megbetegedések kockázatát

Durván hangzik, de igaz: az Amerikai Rákegyesület (American Cancer Society) állítása szerint az akrilamid, ami akkor keletkezik, ha a magas keményítőtartalmú ételeket  - mint amilyen a krumpli is- magas hőmérsékleten sütjük, nagy mennyiségben, rendszeresen, hosszú távon fogyasztva jelentősen növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A kulcsszó tehát itt is: a csipsz jó, finom, nem méreg - de csak, ha mértékkel fogyasztunk belőle!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss