Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel rizst!

default user icon
MME
Az alacsony szénhidráttartalmú diétákat követők gyakran nyilatkoznak elítélően a rizsről, pedig jól ismert, hogy fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Azonban a rizzsel kapcsolatban is igaz, hogy a jótékony hatások csak akkor érvényesülnek, ha kiegyensúlyozott étkezési terv részeként kerül rendszeresen a tányérodra.

Dietetikusok szerint a rizs megfizethető és finom, értékes szénhidrát, ami része az egészséges táplálkozásnak, és tévedés a „rossz" szénhidrát kategóriába sorolni.

A rizs gazdag makro- és mikrotápanyagokban, és változatosan elkészíthető: eheted önmagában, köretként, adhatsz hozzá zöldségeket, húsokat, fogyaszthatod reggelire zab helyett sós vagy édes változatban. Bátran ízesítheted: a rizs magába szívja az intenzív ízeket, aromákat, így például a gyógynövények és fűszerek karakteres étellé varázsolják az egyszerű kis fehéres színű szemeket.

Könnyen beszerezhető, emiatt hazánkban is sokan esznek rizst – akár naponta. Mutatjuk, hogy mi történik, ha minden nap eszel belőle egy-egy adagot!

Gyorsan jutsz Energiához

A rizs egy egészséges, tápanyagban gazdag gabona, amely kiváló szénhidrátforrás. A szervezetnek pedig szüksége van szénhidrátokra a túléléshez, hiszen azok biztosítják az üzemenyagot, az energiát. A rizs gyors energiaforrás, így ha hirtelen kell erőre kapnod, remek választás.

Javul az emésztés

A banán, az almaszósz és a pirítós mellett a rizs a negyedik élelmiszer a BRAT-diétában, amelyek jótékonyan hatnak emésztőrszervi betegségek esetén. Ha könnyen emészthető ételre vágysz, a rizs tökéletes, ugyanis nagyon kevés benne a zsír. Könnyen emészthető szénhidrátra nem csak akkor lehet szükséged, ha beteg vagy: jól jön, ha szorongás vagy stressz miatt nem tudsz enni, betegség után lábadozol éppen, vagy edzés előtt vagy után kell biztosítanod vagy pótolnod az energiát.

Sokféle mikrotápanyaghoz jut a szervezeted

A rizs több mint 15 esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a folsavat, B-vitaminokat, káliumot, magnéziumot, szelént, rostot, vasat és cinket. Fontos, hogy többféle rizst fogyassz, hiszen például a fehér és a barna rizs némileg hasonló táplálkozási profillal rendelkezik, de a barna rizsben valamivel magasabb a kalória, a rost, a fehérje, a mangán, a szelén, a magnézium és a B-vitamin. A vadrizs és a fekete rizs magasabb antioxidáns- és alacsonyabb kalóriatartalmú, alacsonyabb glikémiás indexszel. A mikroelemek és ízek sokszínűsége miatt próbálj meg minél több rizsfajtát beépíteni az étrendedbe!

Megugrik a vércukorszinted

Egy adag rizs önmagában megemelheti a vércukorszintet: ha nem vagy elég aktív, vagy nem eszel elég fehérjét és zsírt a rizs mellé, biztos, hogy negatívan befolyásolja a vércukorszintedet. Mivel az étkezés után már mindössze két perces séta is csökkentheti a vércukorszintet, a legjobb, ha edzés előtt, után vagy séta előtt fogyasztasz rizses ételeket. A rizst turbózd fel zöldségekkel a magasabb rostbevitel érdekében, és adj hozzá olyan fehérjeforrásokat, mint a hal, a tofu, a csirkehús vagy a keménytojás.

Megnőhet az arzénfogyasztás

A rizs jobban elraktározza a szervetlen arzént, mint más gabonafélék. Az arzén olyan kémiai vegyület, amely megtalálható a természetben a talajban és a vizekben. Bár a vélemények megoszlanak arról, hogy mennyi a rizs szervetlen arzéntartalma, és hogy mekkora mennyiség okoz egészségügyi kockázatot, a Science Daily cikke szerint mostanra már beigazolódott, hogy a rizsfogyasztás – és ezen a keresztül az arzénbevitel – évente több százezer ember haláláért tehető felelőssé. Az arzénfogyasztás korlátozása érdekében érdemes olyan rizst választani, amelyet alacsonyabb arzéntartalmú területen termeltek. Ilyen többek között az indiai, a pakisztáni és a kaliforniai fehér basmati rizs. Jól teszed, ha fogyasztás előtt átmosod a rizst, és lehetőség szerint keverd más gabonafélékkel, például quinoával, bulgurral, kölessel vagy árpával – ezekben általában jóval alacsonyabb az arzéntartalom.

Kiszoríthat más tápanyagdús ételeket

A rendszeres rizsfogyasztás kiszoríthatja az egyéb gabonaféléket az étrendedből, pedig a bélrendszernek szüksége van más típusú rostokra és mikroelemekre. Ezért (is) jó ötlet variálni a különböző gabonákat. 

Ajánljuk még:


 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss