Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap iszol narancslevet

default user icon
MME
Sokan gyakran isznak narancslevet a reggeli pirítósuk mellé. És mivel tele van vitaminokkal, fontos tápanyagokkal és antioxidánsokkal, azt gondolhatnánk, csak jótékony hatással lehet a szervezetünkre. Egy dolgot viszont hajlamosak vagyunk elfelejteni: nagyon magas a cukortartalma. Mutatjuk, mi történne velünk, ha minden nap meginnánk belőle egy nagy pohárral.

Előnyök

Sok-sok C-vitaminhoz jut a szervezeted

A narancslé tele van immunitást fokozó C-vitaminnal, ami nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. A napi ajánlott mennyiség belőle 75 és 90 milligram között van, egy pohár(2-2,5 dl) 100%-os narancslé pedig nagyjából 93 miligrammot tartalmaz, tehát lefedi a napi C-vitamin szükségletünket.

Élvezheted az antioxidánsok előnyeit

A narancslé tele van antioxidánsokkal, például flavonoidokkal, karotinoidokkal és aszkorbinsavval. Ezek védelmet nyújthatnak az oxidatív károsodások ellen, melyek szívbetegségekhez vagy rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Nem utolsó sorban pedig az öregedés elleni küzdelemben is segíthetnek.

Ragyogni fog tőle az arcbőröd

A C-vitamin - amiből a narancslében rengeteg található- a kollagén és az elasztin nélkülözhetetlen alkotóeleme, mindkettő kulcsfontosságú a szép és ragyogó arcbőr eléréséhez. Emellett a narancslé hidratálja a bőrt, és a színes növényi pigmentek (karotinoidok) segítenek a fiatalos ragyogás fenntartásában.

Hátrányok

Felszaladhatnak miatta a plusz kilók

Ha túl sok narancslevet iszol, az akár hízáshoz is vezethet. 2,5 dl belőle ugyanis kb. 110 kalórát tartalmaz, viszont magas cukortartalma miatt az éhségedet nem enyhíti. Sőt, ez akár 2-es tipusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Azonban ha nem tudsz lemondani a napi narancslé adagodról, trükközhetsz úgy, hogy vízzel higítod a narancslevet.

Roncsolhatja a fogaidat

Ha minden nap narancslevet innál, lehet, hogy kevesebbet mosolyognál. Magas savtartralma ugyanis gyengítheti a fogzománcot, ami könnyen fogszuvasodáshoz vezethet. Ha vízzel higítod, az ebben az esetben is sokat segíthet!

Gyomorégést okozhat

Ha szokott égni a gyomrod, akkor érdemes elkerülni a narancslé rendszeres fogyasztását. Egy 1995-ös kutatás során ugyanis a résztvevők 73%-a számolt be arról, hogy gyomorégése van egy pohár narancslé vagy grapefruitlé elfogyasztása után. Ezt valószínűleg a narancslé magas savtartalma okozza.

Ezek is érdekelhetnek

Friss