Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel levest

default user icon
MME
A levesrajongók nyilván egyetértenek azzal, hogy kevés dolog esik jobban az embernek, mint egy tál leves - legyen szó meleg vagy hideg, tartalmas húsos, vagy könnyű krém változatról. Azon kívül, hogy jól esik, nem is gondolnánk, hogy mennyi izgalmas élettani hozadéka van annak, ha minden nap eszünk egy tál levest - persze nem midnegy, hogy milyet!

Hamarabb jóllaksz

A leves tökéletes előétel, ha szeretnénk mértékletesen fogyasztani a főételből: magas víz-, és többnyire - jó, a tartalmas, főételnek is beillő húsos levesek kivételek - alacsony kalóriatartalmú, így, ha valaki bőséggel levesezett, telítődik kissé, így a másodikból már kevesebb fogy.

Nem mindig elég

Persze levesből is többféle létezik. Az, amelyikben kevés a tápanyag, mert mondjuk csak alapléből és tésztátából állnak, azok inkább folyadékpótlásra jók, és ha valaki főétkezésként fogyasztja ezeket, arra fél óra múlva, jó eséllyel, gyilkos farkaséhség törhet.

Ellenben azok a tartalmas levesek, amelyek zöldségekkel, fehérjében és rostban gazdag hüvelyesekkel vannak tele, és esetleg még húst is tartalmaznak, azok valóban felérnek egy főfogással, és képesek hosszú távon eltelíteni.

Több tápanyag - kevesebb kalória

A legjobb hír most következik: aki minden nap eszik egy tartalmas levest, az jóval több tápanyaggal látja el a szervezetét, jóval kevesebb kalóriával lekísérve. Több tanulmány is értekezik a levesfogyasztás fogyásban illetve az elhízás megelőzésében játszott szerepéről. Egy alaplével főzött, könnyű bableveben például , amiben még számos egyéb zöldség is van, az tele van nem csak rosttal és fehérjével, de antioxidánsokkal, A- és C- vitaminnal is.

Sok tápanyag - sok kalória

A fentieknek ellentmondani látszik, de valójában a levesek egy másik, közkedvelt csoportjáról szólunk most: a mennyei krémlevesekről, amelyek, természetesen akkor a legfinomabbak, ha minimum 30%-os zsírtartalmú tejszínnel vannak besűrítve. Ezek természetesen kevésbé fogyókúrás fogások, bár tápanyagtartalma egy borokkoli- vagy egy sütőtök- esetleg egy zellerkrémlevesnek vitathatatlan. Ha diétázunk, vagy ha szeretnénk az érfalainkat megkímélni, a napi levesünk lehetőleg ne tejszínnel és vajjal dúsított krémleves legyen, hanem inkább hús- vagy zöldségleves alaplével készített bármilyen másik.

Sok lehet a só

A leves akkor jó, ha kellemesen sós - gondolják sokan, emiatt aztán, ha minden nap e mottó jegyében a napi betevő levesünket, jelentősen túlléphetjük az ajánlott napi sóbeviteli értéket, ami a WHO ajánlása szerint körülbelül 5 gramm, ami kb. egy teáskanálnyi sót jelent. A baj a túlzott mennyiségű só elfogyasztásával az, hogy a szervezet (pontosabban a vesék) napi 5-7 gramm só kiválasztására képesek. Verejtékkel, a bőrfelületen át további 50 mg és 8 gramm közti nátrium távozhat, (a napi ajánlott 5 gramm konyhasó kb. 2 gramm nátriumot jelent). A fennmaradó mennyiség kikristályosodva lerakódik a csontok és ízületek tövében és köszvényt vagy ízületi gyulladást okozhat.
Szóval: óvatosan a sóval, inkább fűszerezzünk bőséggel!

Rengeteg levest találsz itt >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss