Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel egy narancsot

Biztosan te is hallottad már az ismert mondást, miszerint minden nap egy alma, az orvost távolt tartja. Manapság elterjedőben van egy másik hasonló bölcselet is, méghozzá az, hogy a narancs a napi parancs. Nézzük, miért érdemes minden nap narancsot fogyasztani.

Jobb lesz a kedved

A narancs többszörösen kedélyjavító hatású. Az illata, az íze, de még a színe is jobb kedvre deríti mindazokat, akik rendszeresen esznek belőle, ami valljuk be, jól jön a hideg, borongós napokon. Ha szereted az illatát, érdemes illóolaj formájában is alkalmazni, vagy a radiátorra tenni a hájéból, hogy természetes narancsillat töltse be a lakást.

Javul az emésztésed

A narancs segíti a tápanyagok felszívódását. Mivel tele van rosttal, nagy mértékben támogatja az emésztést is. Tehát, akik rendszeresen fogyasztanak a gyümölcsből, azoknál ritkábban tapasztalható székrekedés.

Ellenállóbb lesz a szervezeted

A narancs tele van C-, A- és B-vitaminnal, ám az immunrendszer-erősítő és betegségűző tulajdonsága nem csak ebből áll. Természetes antibiotikus hatású anyagok is találhatóak benne, amelyek nem csak a fertőzések ellen védenek, de a már kialakult betegségek gyógyításához is nagyban hozzájárulnak.

Könnyebben legyőzöd a betegségeket

A narancs nem csupán az influenzaszerű vagy megfázásos betegségek legyőzésében segít. Aantioxidánsai a flavonok, karotinok, antociánok és a limonén is erősen rákellenes hatásúak. Ezeknek köszönhetően nem csak a daganatos betegségek kialakulása előzhető meg, de már a meglévő problémák is orvosolhatóak lehetnek azzal, ha rendszeresen fogyasztunk ebből a gyümölcsből.

Rugalmasabbak lesznek az ereid

A narancsban gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok, fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.

Nagyobb biztonságban lesz a veséd

A narancs magas víztartalma és erős vízhajtó tulajdonságának hála igen jó hatással van a veseműködésre, és a méregtelenítési folyamatokban is részt vesz. Különösen érdemes ezért kismamáknak és azoknak fogyasztaniuk, akik bizonyos gyógyszerek vagy egyéb okok miatt hajlamosak a vizesedésre. Emellett még egy jótékony hatása is lehet; jelenleg is kutatják, hogy milyen hatással bír a vesekő kialakulására. Minden jel arra vall, hogy a narancs alkotórészei meg tudják akadályozni, hogy a vesékben kövek alakuljanak ki.

Élesebb lesz a látásod

A narancs gazdag karotinoid vegyületekben, amelyek A vitaminná alakulva segítik megelőzni a makula degenerációt, ezáltal hozzájárulva a tiszta és éles látáshoz.

Lassabban öregszik a bőröd

A béta-karotin erőteljes antioxidáns védi bőrt a szabad gyökök támadásával szemben és megakadályozza az öregedés jeleinek kialakulását.

KORONAVÍRUS: EZEKET AZ ÉLELMISZEREKET NE HAGYD LE A BEVÁSÁRLÓ LISTÁRÓL KARANTÉN ESETÉN >>>

MEGVÉD A FOKHAGYMA ÉS A KÉZFERTŐTLENÍTŐ? TÉNYEK ÉS MÍTOSZOK A KORONAVÍRUSRÓL >>>

MÁR A BÖJT ELSŐ NAPJÁN MEGKÍSÉRTETT A PÖRKÖLT >>>

Ezek is érdekelhetnek