Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden este borozol

default user icon
MME
Elmondhatjuk, hogy mint minden ételnek és italnak, úgy a bornak is megvan a helye az egészséges táplálkozásban. Ha szereted és élvezettel gurítasz le egy kis pohárkával esténként, bátran tedd továbbra is, de ha eddig nem tetted, a lehetséges előnyök miatt ne szokj rá.

Legyen szó borról, sörről vagy valamilyen koktélról, az ivásnak vannak jótékony hatásai – mindaddig, amíg mértékkel teszed. De mi történhet a szervezetedben, ha esténként megiszod azt a bizonyos pohár bort?

Csökkenhet a stressz

Valószínűleg te is azért kortyolsz el esténként egy pohár bort, hogy kiengedd a gőzt. A stresszoldó hatás nem csak városi legenda, kutatások bizonyítják, hogy valóban oldja a feszültséget a finom nedű. A vörösborban ugyanis található egy vegyület, a resveratrol, ami stresszoldó hatást fejt ki azáltal, hogy blokkolja azokat az enzimeket az agyban, amelyek depresszióhoz és szorongáshoz vezetnek. Ez a hatás mérsékelt fogyasztással érhető el, ami nőknél 1-1,5 dl. (Rendszeresen fogyasztva ez akár 32 százalékkal is csökkentheti a depresszió kockázatát.)

Javulhat a mentális egészség

Ha nem stresszelsz, jobb lesz a hangulatod, és megnő az igényed a társas kapcsolatokra. A szociális interakciók nemcsak az összetartozás érzését erősíthetik benned, hanem jelentősen csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatát is, hiszen védik az agyat és csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát.

A szív egészségesebb lehet

Évtizedek óta folynak kutatások a bor szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól. A borban található antioxidáns vegyületek csökkenthetik a gyulladásokat és az oxidatív stresszt, ami csökkentheti az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kialakulásának kockázatát. Az is bizonyított, hogy a bor javítja a koleszterinszintet és a vérnyomást, csökkentve a szívroham kockázatát.

Bár úgy tűnik, hogy a bor a szívbetegségek elleni harc csodaszere, ez azért nem igaz. Valójában arra is rengeteg bizonyíték van, hogy az ajánlott mennyiségnél több alkoholfogyasztás szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

A bélrendszer működése javulhat

A bélrendszerünk egészsége hozzájárul testünk egészének egészségéhez, mivel immunrendszerünk alapja ott található. Amikor a mikrobiomunk támogatásáról van szó, általában olyan élelmiszerekre gondolunk, mint a probiotikumok és a prebiotikumok, pedig a bor is szerepelhet a listán. A King's College London legfrissebb tanulmánya azt állítja, hogy a vörösbor fogyasztás megnöveli a belekben található mikrobiom sokféleségét, amely az egészséges belek egyik legfontosabb jelzője. A kutatók ezt jótékony hatást a szőlő héjában található antioxidánsoknak (nevezetesen a rezveratrolnak) tulajdonították.

Ami a borfogyasztás és a rák kapcsolatát illeti, van jó és rossz hírünk is. A jó hír az, hogy a mérsékelt borfogyasztás védelmet jelenthet a nyelőcső- és a gyomorrák ellen, csökkentheti a veserák és a pajzsmirigydaganatok kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy már minimális alkoholfogyasztás is növelheti a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a máj- és a mellrák kockázatát.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss