Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testedben, ha lenyelted a rágót

default user icon
MME
Biztosan mindenki hallotta gyerekkorában azt, hogy "le ne nyeld a rágót, mert 7 évig nem jön ki belőled!" Nos, megnyugtatásul közöljük, hogy ez bizony városi legenda.

Mi történik a testünkben, ha lecsúszik véletlenül egy-egy rágó? Tényleg a gyomor falához ragad pont, ahogy a cipőtalpunkra? És ha nem hét évig, akkor mégis mennyi idő alatt távozik belőlünk? Máris tisztázzuk a tévhiteket a rágó lenyelésével kapcsolatban!

1. megemészteni nem tudjuk - de akkor hová lesz?

A helyzet az, hogy ha nem is marad bennünk évekig, azért olyan könnyen nem boldogul vele a szervezet: megemészteni ugyanis nem tudja a rágót. A cukorbevonattal és az aromákkal még csak-csak elbánik, de magával a gumival nem tud. Ez ugyanis, ahogy a nyers zöldségek rostbázisa vagy a pattogatott kukorica héja, illetve a különféle magvak a gyomorsav enzimjei számára feldolgozhatatlanok.

Tehát a rágó valóban megemésztetlenül ottmarad a gyomorban - és aztán? Először is a legfontosabb, hogy nem ragad bele semmibe, se a gyomor falán nem tapad meg, sem a bélbolyhokban! Sőt: a gyomrodban lévő többi, részben megemésztett táplálékkal együtt folytatja útját a testedből kifelé vezető úton, majd a beleken áthaladva el is hagyja azt.

2. Valóban bélelzáródást okozhat?

Extrém esetben, nagy mennyiségben felhalmozódva, és elsősorban gyerekeknél, valóban okozhat problémát. Volt egy nagyobb publicitást kapó eset 1998-ban, amikor is egy 4 és fél éves kisfiúnál, aki két éven keresztül, naponta 7 rágógumit rágott el, és nyelt le, olyan brutális székrekedés alakult ki, hogy végül műtéti beavatkozásra volt szükség. Ez a lefolyás tehát valóban igen ritka, de azért jó, ha 6 éves kor alatt csak szülői felügyelettel rágóznak a gyerekek, és akkor is csak kontrollált mennyiségben kapnak az édességből.

3. Okozhat bármilyen panaszt felnőtteknél?

Kijelenthetjük, hogy életkortól függetlenül, mindenkinek megviseli az emésztőrendszerét, ha kiköpés helyett inkább lenyeli a rágógumiját. Puffadás, hányinger, székrekedés vagy hasmenés várhat arra, aki túl gyakran választja az utóbbi megoldást.

4. mennyi idő alatt távozik tehát a szervezetünkből?

A Yale Egyetem egészségügyi szakértői szerint 40 órától 7 napig terjedhet az az időintervallum, amíg az emésztőrendszerünkön átjut a rágógumi. Mivel nem tudjuk megemészteni, ezért az átlagosnál több időt tartózkodik bennünk, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy a hét évet semmilyen körülmények között nem éri el.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss