Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez nem játék! Biztos praktikák gyomorégés ellen

default user icon
MME
Fájdalmas nyomás a has felső tájékán, kínosan „hangos” reakciók, égető érzés a nyelőcsőben: ezek mind emésztési problémákra utalnak! Ismerős valamelyik?

A gyomorégés sajnos hazánkban is népbetegségnek számít, a lakosság fele szenved tőle rendszeresen. Kialakulásának oka, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ezáltal a has felső részén égető, fájdalmas érzés jelentkezik. Annál, akinél a fenti tünetek különösen gyakoriak, a probléma ún. refluxot is jelezhet, mely betegséget gasztroenterológussal kell kivizsgáltatni.

Mi okozza?

A gyomorégést kiválthatják különböző gyógyszerek, a túlsúly, a túlzásba vitt dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a stressz, de gyakran jelentkezik terhesség idején is. Bizonyos ételek és italok, mint például a csokoládé, a koffein vagy a szénsavas üdítők elfogyasztása után szintén felerősödhetnek a panaszok. Az előbbiek hatóanyagai mind elősegítik a gyomor és a nyelőcső közötti záróizmok ellazulását, ezáltal a gyomor savas tartalma még könnyebben jut át a nyelőcsőbe. Ha a nyelőcső érzékeny felülete túl sokszor kerül érintkezésbe a gyomorsavval, hosszú távon sérül a nyálkahártya, fekélyek keletkeznek. A krónikus gyulladás miatt évek múltán akár rosszindulatú daganat is kialakulhat. A régóta meglévő gyomorégés tehát mindenképpen orvosi kezelésre szorul.

Mást és másképp kell enni

KERÜLD: Ha szeretnél megszabadulni a gyomorégéstől, először is az étkezési szokásaidon kell radikálisan változtatni. Kerüld a zsíros, túl fűszeres, a gyomrot igencsak megterhelő ételeket, valamint mérsékeld az alkohol- és a kávéfogyasztást. Sovány húsokat és általában zsírszegény ételeket fogyassz. A zsírban sült krumpli is okozhat gyomorégést. Ezen felül a vörös- és a fokhagyma, a borsmenta, a menta és a fahéj sem a gyomor legjobb barátai.

JÓT TESZ: Egyél minél több rostban gazdag élelmiszert, azaz zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat. Ne igyál szénsavas üdítőket és gyümölcsleveket sem (főleg a narancs- és a grépfrútlét kerülje), illetve száműzd étrendedből a túl édes ételeket is.

Nem csak kínos, árt is!

Egy kiadós étkezés után a böfögés természetes dolog. Valahányszor eszünk vagy iszunk valamit, kis mennyiségekben levegőt is nyelünk – amitől meg kell szabadulni. Annál viszont, aki krónikus gyomorégésben szenved, a gyakori böfögés csak ronthat a helyzeten. A maró érzés, amit ezen tünetek jelentkezésekor a beteg a mellkasában érez, a gyomorból a nyelőcsőbe visszacsapódó sav eredménye. Ha ez gyakran előfordul, akkor a sav károsíthatja a nyelőcsövet. Böfögéskor ugyanis nemcsak a lenyelt levegő jön vissza, hanem a gyomorsav is a nyelőcsőbe kerülhet.

Néhány kiló mínusz is számít

A tapasztalatok szerint azzal is jót teszel a szervezetednek, ha megszabadulsz a fölös kilóktól. Ennek magyarázata, hogy a pluszsúly miatt a gyomornak még kevesebb hely jut a hasüregben, ezáltal a nyelőcső és gyomor közti izomra is nagyobb nyomás nehezedik. A fogyás valóságos csodát tehet, sokaknál egyszerűen megszűnnek a panaszok a súlycsökkenés után. Ez persze többek között annak is köszönhető, hogy a diéta során sokkal egészségesebb táplálékok kerülnek az asztalukra.

Így előzd meg!

- Polcold fel az ágy fejrészét kb. 15 cm-rel. Az nem elég, ha egy nagy párnát teszel a fejed alá, a törzsed felső részét is meg kell emelned. Fokozottan igaz ez az ebéd utáni szunyókálás idején, amikor a gyomor épp dolgozni kezd.

- Inkább egyél többször kisebb adagokat, mint egyszerre sokat!

- Ne viselj szoros ruhát, mert az nyomást gyakorol a gyomorra, és a savat felfelé, a nyelőcső felé kényszeríti.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss