Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Idén más lesz a karácsony II. Erzsébetnél - ez lesz a menü!

default user icon
MME
Homár, kaviár, libamáj, vagyis méregdrága gasztroluxustól roskadozó asztalokat képzel maga elé az egyszerű földi halandó, ha a brit királyi család karácsonyi menüjére gondol. A valóság, azonban, II. Erzsébetéknél ennél jóval egyszerűbb, puritánabb, már-már unalmasnak mondható.

A karácsonyi szezon közeledtével briteknél rendre előkerül a kérdés: hogy vajon hogyan töltik az ünnepeket a királyi család tagjai, mi lesz a menü és a menetrend?

Idén biztosan más lesz, mint eddig, hiszen II. Erzsébetnek az első karácsonya lesz Fülöp herceg nélkül. Az idén áprilisban elhuny edinburgh-i herceg, közös életük során csak egyszer, 1956 karácsonyán volt távol, ekkor Erzsébet a Sandringham-házban maradt, ahol apja, VI. György haláláig minden karácsonyt töltött. Amikor Fülöp tavaly kórázba került, karácsony napján reggel 8:49-kor akkor is kiengedték, hogy feleségével tölthesse az ünnepet.

 

A királyi család tehát idén visszatér a Sandringham-házba, ahol tavaly, a COVID-helyzet miatt csak a királyi pár tartózkodott december 25-én, és végre megtarthatják a közös ebédet és vacsorát. Darren McGrady, a királynő korábbi szakácsa elárulta, hogy milyen menüt szolgálnak fel az ünnepi asztalra.

"Igazából unalmasak, ha ünneplésről van szó. Minden évben ugyanaz a menü: pulyka. Ilyenkor három pulykát készítettünk a királynőnek és családjának, amit a királyi ebédlőben szolgáltunk fel; egyet a gyerekeknek, külön, akik ilyenkor sem étkezhetnek a szüleikkel és nagyszüleikkel  közösen; és még jópárat a körülbelül száz alkalmazottnak. A pulykát krumplipürével és sült krumplival, gesztenyés vagy zsályás-hagymás töltelékkel, áfonyaszósszal és kenyérmártással tálalták" - árulta el a Mirrornak McGrady, aki mára az Egyesült Államokban él, és szívesen mesél a nagyközönségnek a királyi ház étkezési szokásairól, kedvenc ételeiről vagy épp arról, mi az, amit soha nem ennének meg. 

"Másnap a karácsonyi mise után, ebédre garnélát, homárt, pulykát ettek sárgarépával, burgonyával, paszternákkal, kelbimbóval. A desszert pedig a hagyományos, házi készítésű karácsonyi puding volt, amit magyalággal díszítve, brandys vajjal leöntve kínáltunk, és azt tálaláskor meg is gyújtottuk"- mesélte a volt szakács.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss