Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez az oka, ha nem csírázik a vetőmag – 6 tipp, hogy mire figyelj

default user icon
MME
Nagyon bosszantó, amikor a vetőmag nem akar kibújni a földből, hiába kertészkedtünk lelkesen. Vajon rossz minőségű volt a mag? Nem jól csináltunk valamit? Az elhúzódó kelésnek, a rossz csírázásnak több oka is lehet. Mutatjuk, hogy mire figyelj!

Ha rászánod magad, hogy otthon nevelj palántát, nem árt tudnod, hogy nem minden növény csírázik olyan könnyen, mint a biológia órákról ismert bab: a petrezselyemnek vagy a sárgarépának például több hét kell, míg kikel. Míg a magokból palánta lesz, sok minden történik és több dolog is van, amire érdemes odafigyelni.

1. Számít a kor és hogy milyen vetőmagot vásárolsz

Nem mindegy, hogy milyen régi a vetőmag. Sok akár 2-3 évig is megtartja a csírázóképességét, mások, mint például a sóska vagy a metélőhagyma már nem. Nem érdemes évekig őrizgetett vetőmaggal kísérletezni! Ha azt szeretnéd, hogy a vetőmagok sokáig megőrizzék a csírázóképességüket és a palánták túléljék majd az első, érzékenyebb időszakot, vásárolj csávázott vetőmagot. (Ha nem szeretnél vegyszerrel kezelt vetőmagot, akkor csávázz házilag környezetbarát módszerrel!)

2. Gyorsíthatod a csírázást

Bizony, például úgy, hogy a magot egy éjszakára vízbe vagy kamillateába áztatod. A vízben beindulnak az anyagcsere folyamatok, és a vetés után a nedves talajban hamarabb indul meg a csírázás. (A kamillának enyhe fertőtlenítő hatása is van.)

3. Fontos a talaj minősége, és a fényviszonyok is

A mag mindig nedves, laza szerkezetű talajba kerüljön. Erre kimondottan jó a készen vásárolt palántaföld. Sok mag sötétben csírázik, ezért a vetőtálcát le kell fedni. Ezzel a páratartalom nő, a talaj párolgása csökken. Ám vannak fényen csírázó magvak is, mint például a bazsalikom.

4. Milyen mélyre szórd a magokat?

Apró magvakat tilos mélyre ültetni, hiszen nem tudnak a gyenge növénykezdemények áttörni a talajrétegen. Általában elmondhatjuk, hogy az egészen apró, fényen csírázó magvakat nedves, asztallap simaságú földre kell vetni, rá kell szitálni kevés homokot, vízzel vagy kamillateával megpermetezni, és már készen is vagyunk. A nagyobb (1-2 gramm ezermagtömeg) magvakat maximum 2 cm mélyre vesd, míg nagyobbakat (100 g-ig) 2-3 cm-re, a 100 gramm felettieket 4-5 cm mélyre. (Az ezermagtömeg ezer db. mag tömegét jelenti. A sárgarépa ezermagtömege 1,2-1,5, a paradicsomé 2,7-3,3, a paprikáé 5-7, a spenóté 8-10, az uborkáé 20-25, a sütőtöké 400-500.)

5. Vedd figyelembe a magok hőmérsékletigényét

Vannak melegigényes zöldségek, úgymint például a sokak által preferált chili paprika, a dinnye vagy a padlizsán. A kevésbé hőigényes paradicsom már a hűvös verandán is kicsírázik, bár a 25 0C ideális számára. A hidegtűrőkről is már mindenki hallott, például a korai retek, akár fagypont fölött is elkezd csírázni, igaz, a csírázási optimuma 16-18 0C. Ugyanígy tesz a káposzta is.

6. Nedvesség nélkül nincs csírázás

A csírázás másik alapfeltétele a víz. Folyamatosan nedvesen kell tartani a földet, miközben arra is ügyelni kell, hogy ezzel együtt nehogy penész vagy egyéb gombák elszaporodjanak a talajban. Hasznos, ha öntözéshez kamillateát használsz! A kamillatea a talajban lévő káros mikrobákat elpusztítja.

/Forrás: kertlap.hu/

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss